Skip to content
Főoldal / ERC / Lendületben vagyunk, jöhet a Barum Rally!

Lendületben vagyunk, jöhet a Barum Rally!

Herczig-Ferencz ERC
Fotó: FIA ERC

Feltöltődve, mentálisan és fizikálisan is kipihenten utazik Csehországba Herczig Norbert és Ferencz Ramón.

A SKODA Rally Team Hungaria párosa a római dobogó után bizakodva várja a jubileumi 50. Barum Rallyt.

Augusztus elején a ZEG Rally Shown a hazai szurkolókkal találkozott a páros, majd egy rövid pihenésre is jutott idő. Az ERC negyedik versenyére ismét egy mecseki teszttel hangolódott a páros, ami után elégedetten utaztak el Zlínbe.

„Éppen annyi időt töltöttünk az autón kívül, hogy már újra hiányzik a versenyzés, de a lendület még megmaradt” – kezdte Herczig Norbert az utolsó teszt után. „Pontosan azt érzem, mint az olaszországi verseny előtt, alaposan felkészültünk, és nagyon várjuk már a versenyt. Zalaegerszegen a hónap elején még örömautóztunk, de ahogy ott is elmondtam, azért a Barum első városi gyorsaságija is szem előtt volt, arra is teszteltünk. Ebben az évben három kört megyünk Zlínben, ami már több mint kilenc kilométer lesz, ezért fontos, hogy ott is jó időnk legyen. A neheze azonban szombaton és vasárnap vár majd ránk, azokra a gyorsaságikra pedig a teszten sikerült megfelelően felkészülni.”

A szombati napon nyolc, vasárnap pedig hat gyorsaságit jelöltek ki a szervezők a Barum Rallyra. A verseny gyorsaságijainak össztávja 210.9 kilométer lesz, és hiába ünnepi esemény az 50. Barum Rally, a verseny nem lesz könnyebb, a kihívás most is óriási lesz.

Alkalmazkodni kell. Szinte méterről méterre. Folyamatosan változik az aszfalt minősége, az út szélessége, és ha még az időjárás sem lesz állandó, akkor az is bonyolítja a képet. Aszfaltos verseny ez is, mint az olaszországi forduló volt, mégis nagyon más a két esemény karaktere. Másképp is kell versenyeznünk, itt a siker egyik kulcsa az lesz, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt a tempóban, ami még nem túl sok, de nem is kevés. Húzós, pontos, de okos versenyzésre lesz szükség. Más beállításokkal is készültünk, és a teszten szerencsére meg is találtuk azt az optimumot, amit szerettünk volna. A cseh mérnökünktől vadonatúj lengéscsillapítókat kaptunk, és a teszten körröl körre egyre jobb lett a ŠKODA Fabia Rally2 evo. Most is úgy fejeztük be a gyakorlást, mint legutóbb, én is és Ramón is azt mondtuk a nap végén, hogy készen állunk” – mondta Herczig Norbert.

Bár a Barum eddig nem volt kegyes a pároshoz, egyszer baleset, egyszer pedig műszaki hiba miatt kellett kiállniuk, mégis örömmel tér vissza Csehországba Herczig Norbert.

Azért is fontos verseny számunkra az idei Barum Rally, mert nemcsak a verseny történetének mérföldköve ez a jubileum, hanem a ŠKODA Motorsport is 120 éves fennállását ünnepli, én pedig ezer szállal kötődök a márkához. Sokat kaptam a ŠKODA-tól a pályafutásom során, most pedig már csak miattuk is mindent megteszünk azért, hogy a magunk részével hozzájáruljunk az ünnepléshez. Másrészről a Barum mindig óriási kihívás egy versenyzőnek. Annyira összetett, annyira más, mint a többi raliverseny, hogy egy itt elért jó eredménynek óriási értéke van.”

Herczig Norbert és Ferenc Ramón a Rali Európa-bajnokság ötödik helyén érkezik a Barum Rallyra. Most sem lesz könnyű dolguk, mert ahogy ebben az évben minden alkalommal, az ERC mezőnye ezúttal is sokkal erősebb, mint a világbajnokság WRC2 kategóriája. A nevezési listán 29 Rally2-es versenyautóval induló páros neve szerepel, Herczig Norbert és Ferencz Ramón az 5-ös rajtszámmal indul majd.