Skip to content
Főoldal / WRC / Latvala: Lappi Hyundaihoz igazolása meglepett

Latvala: Lappi Hyundaihoz igazolása meglepett

Jari-Matti Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az ajánlat, hogy 2020 után először egy teljes szezont versenyezzen túl jó volt ahhoz, hogy kihagyja.

Jari-Matti Latvala, a Toyota csapatfőnöke elismerte, hogy meglepetésként érte a Hyundai azon lépése, hogy Esapekka Lappit leszerződteti a jövő évi szezonra.
A Toyota úgy tervezte, hogy jövőre ugyanazzal a felállással áll rajthoz, miután megnyerte a pilóták (Kalle Rovanpera-val) és a gyártók bajnokságát is.

De Ott Tanak döntése, hogy egy évvel a szerződése lejárta előtt kilép a Hyundai-tól, felgyújtotta a versenyzői piacot, és azt jelentette, hogy a Hyundai-nak szüksége volt egy teljes szezont teljesítő versenyzőre a pótlására.

Két héttel a bejelentés előtt beszámoltunk róla, hogy Lappi a Toyotától a Hyundaihoz igazol, később a Toyota valójában ugyanazon a napon, de a Hyundainál korábban jelentette be a 2023-as versenyzői felállását.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakultak az események a Toyota szemszögéből, és mikor hallotta, hogy Lappi távozik, Latvala azt mondta a DirtFishnek: „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ami történt, amikor Ott távozott, azt hiszem, ez egy kicsit mindenkit meglepett.”

„Szóval a Hyundai-nak szüksége volt egy versenyzőre, és a Hyundai tett egy ajánlatot Esapekkanak, egy jó ajánlatot tettek.

„Mi akkor már elkezdtünk tárgyalni a 2023-as évről, és egy bizonyos ponton azt mondtam, hogy ‘minek váltogatni a versenyzőket, ha megnyered a bajnokságot, tehát ugyanazokkal a versenyzőkkel kell folytatni’. És alapvetően ez volt a célunk.

„De ez meglepetés volt számunkra, hogy a Hyundai jött az ajánlattal EP-nek, és tudod, hogy mi alapvetően csak egy fél szezont tudtunk ajánlani, de a Hyundai egy teljes szezont ajánlott neki. Így természetesen a mi helyzetünkben nem tudtunk ezzel versenyezni, így azt hiszem, akkor Esapekka úgy döntött, hogy a Hyundai-hoz megy, és egy teljes szezont tud teljesíteni.”

„Szóval, a dolgok nagyon gyorsan haladtak előre. Azt hiszem körülbelül két-három héttel ezelőtt volt egyértelmű, hogy Esapekka a Hyundai-hoz megy.”

Latvala elismerte, hogy miután Tanak megtette a bejelentését, és „voltak találgatások arról, hogy EP a Hyundai-hoz megy”, ő „kapott telefonhívásokat és e-maileket a versenyzői pozícióval kapcsolatban”.

De miután a Toyota számára világossá vált, hogy Lappi távozik, soha nem foglalkozott komolyan más lehetőséggel, mint Katsuta belülről történő előléptetésével.

„Természetesen megértem, hogy a versenyzők piacán, akiknek hely kell, természetesen megkeresték és próbálták megkérdezni, hogy van-e helyünk, van-e valami lehetőség” – mondta Latvala.

„De úgy döntöttünk, hogy most így járunk, hogy nem veszünk fel plusz versenyzőt, mert úgy láttuk, hogy Taka készen áll arra, hogy megtegye ezt a lépést felfelé, és nagyon magabiztosak és elégedettek voltunk ezzel.”