Skip to content
Főoldal / Interjúk / Lappi: 11 évesen vezettem először hóban rally autót

Lappi: 11 évesen vezettem először hóban rally autót

Fotó: Red Bull

A Citroen finn versenyzője elárult néhány érdekességet a havas-jeges versenyekkel kapcsolatban.

-Mikor vezettél először hóban?
-Sok skandinávhoz hasonlóan először egy befagyott tó jegén vezettem rally autót, 11 éves voltam ekkor. Ez egy hátsó kerék meghajtású autó volt, az egyetlen, amit vezettem. Az autó a bátyámé volt.

-Murván vagy havon van több tapasztalatod?
-Többet versenyeztem murván, főleg amióta a világbajnokságon versenyzek, mivel a versenyek többsége murvás. A Finn Bajnokságban a hét fordulóból hármat rendeznek havas körülmények között, köztük a híres Artic Rallyt. Amikor fiatalabb voltam – 11-15 éves – amikor nem tudtam részt venni gokart versenyeken telente, a közeli befagyott tavakon gyakoroltam a vezetést.

-Mit szeretsz leginkább a hóban-jégen való versenyzésben?
-Ha egy ragyogó erdőben, tiszta időben, érintetlen hóval borított úton, fagyos időben, a hófalak között vezethetek az igazán varázslatos. Véleményem szerint nincs jobb hely rally autó vezetésére! Nagyon szeretem amikor megtámaszthatom az autót a hófalon a kanyar kijáratán, még akkor is, ha ez egy kicsit mindig hazardírozás, mert egyes hófalak puhábbak és elakadhatsz bennük. Néhány versenyző megjelöli az itinerben, hogy melyik hófalon lehet megtámasztani az autót, én nem használom ezt, mert sohasem lehetek biztos benne, hogy ott lesz még a hófal amire odaérek!

Melyik a kedvenc szakaszod?
-Nagyon szeretem a pénteken Norvégiában megrendezésre kerülő szakaszokat. Technikásabbak, mint a svéd oldalon és általában több a hó és a jég is.

Mi a legszebb emléked?
-Azt mondanám, a vasárnapi napja a tavalyi versenynek nagyon különleges volt. A három szakaszból kettőt is megnyertünk, köztük a Power Staget, ezzel két helyett javítva a negyedik helyen fejeztük be a versenyt. Jó csata volt, különösen a Likenas nevű gyorson, amin az idei versenyhez hasonlóan tavaly kétszer mentünk, nagyon kell koncentrálni a sebesség miatt amit elérünk.

-Mi a legrosszabb emléked?
-2016-ban sikerült egy hófalban ragadnom az egyetlen gyorson, amin tisztességes mennyiségű hó volt. Abban az évben több mint nyolc gyorsaságit töröltek az enyhe idő miatt. (Nyolcat már a verseny előtt, egyet a verseny alatt-a szerk.)