Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Lada helyett Daciával térhet vissza a Dakarra a Renault

Lada helyett Daciával térhet vissza a Dakarra a Renault

Renault Dakar
Fotó: Renault

Valószínűleg egy hibrid prototípussal indulnának 2025-ben.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Renault vissza akar térni a Dakar Rallyra. A France Info jelentése szerint a vállalat azt tervezi, hogy a Dacia márkanév alatt indul a 2025-ös Dakar Rallyn, valószínűleg a Dacia Duster hibrid prototípusával.

A francia márka a Dakar Rally kezdetétől jelen volt, és 1982-ben, a verseny harmadik kiadásán Claude Marreau vezetésével egy Renault 20-assal megnyerte a versenyt. Több mint egy évtizeddel később a Renault aktívan részt vett Jean-Louis Schlesser buggy-jának fejlesztésében, aki 1999-ben és 2000-ben is nyert. A Renault tevékenysége ezután csendesedett a Dakaron, mielőtt a Renault 2013-ban Emiliano Spataro révén visszatért a Dakarra. Spataro Renault Dusterje (ezt nálunk Dacia Dusterként forgalmazzák) korlátozott támogatást kapott a Renaulttól, és a program 2018-ig tartott. 2016-ban már a legjobb tízbe kerülést tűzték ki célul, ez nem sikerült. A legjobb helyezése a tizennegyedik hely volt 2014-ben.

A France Info cikke szerint a Renault azt remélte, hogy az új Lada Nivával indulhat a Dakaron, azonban Ukrajna 2022-es orosz inváziójának következményei miatt a Renault visszaadta többségi részesedését az orosz kormánynak. (Ha érdekel a Lada Niva sztorija a Dakar Rallyn ITT olvashatod el.) Így az új Niva helyett az ugyanarra a műszaki alapra épülő Dacia Dusterből építenek versenyautót 2025-re.

A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo már régóta nyíltan beszélt arról, hogy megfelelő feltételek megléte esetén a WRC-ben és a terepraliban is folytatna programokat. Davide Brivio, a Renault Alpine F1 csapatának versenyigazgatója a 2022-es tereprali-világbajnokság több állomásán, köztük a Marokkó Rallyn és az Andalúzia Rallyn is részt vett. Brivio állítólag azt is tervezte, hogy a 2023-as Dakar Rallyt meglátogatja a pihenőnapon, de az utolsó pillanatban visszalépett.