Skip to content
Főoldal / ERC / Kopecky otthon is nyert, Bessenyey dobogón-videóval

Kopecky otthon is nyert, Bessenyey dobogón-videóval

barum-kresta  Hazai győzelemmel ért véget a Barum Rally. A Rally  Európa-bajnokság csehországi versenyén a magyarok közül egyedül Bessenyeyék értek célba, a többi páros a remek részeredmények ellenére nem tudta befejezni a versenyt.

A magyarok körében is nagyon népszerű Barum Rallyval folytatódott a rally Európa-bajnokság. A Shakedownon Sepp Wiegand volt a leggyorsabb, megelőzve Kopeckyt és Lappit. A kétkerekes kupában a Lukács „Csucsu” Kornél-Mesterházi Márk kettős a 2., míg a Bessenyey Zoltán-Nyirfás „Yulianna” duó a 3. lett. A szériaautók között a Hadik András-Kertész Krisztián kettős a 2. helyen végzett a Subaruval.
A péntek esti városi szakaszon aztán helyre állt a rend. A csehek nagy örömére Jan Kopecky volt a leggyorsabb a Skodaval. Mögötte Pech és Kotska végzett. Hadikék egy 16. hellyel nyitottak. A 2WD kupában ezúttal is szép számú, több mint 50 fős mezőny gyűlt össze. Bessenyeyék a 7., Csucsuék a 8., a Klausz Kristóf-Kerekes József duó a Suzuki Swift S1600-al a 13. helyen állt.

Szombaton nyolc szakasz várt az indulókra. Kopecky nem bízta a véletlenre a dolgot, az összes első napi szakaszt megnyerte, így a nap végére több mint félperces előnye volt. A harmadik gyorson Kresta feljött a harmadik helyre, míg Hadikék fának ütköztek és kiestek. A 2WD kupában Csucsuék megelőzték BZ-t, de a harmadik szakaszon defektet kaptak, így visszaestek. A negyedik szakaszt többször is megállították, mivel a balesetet szenvedett autók elállták az utat. Sajnos köztük voltak Klausz Kristófék is.
A szerviz utáni első szakaszt egy néző egészségügy problémái miatt megállították, majd etap lett. A 6. szakaszon Esapekka Lappi egy felhordáson lecsúszott az útról, a nézők segítségével folytatni tudta, de sok időt vesztettek. Csucsuék pedig ismét defektet kaptak. Közben egy komolyabb zápor is megérkezett a pályára.  A 7. szakaszon véget ért Lappi versenye technikai probléma miatt. Vlcekék balesete miatt etap lett a gyors később. A szombati nap végén Bessenyeyék a 6., Csucsuék a 26. helyen álltak a 2WD kupában.

barum-kresta

Vasárnap az első tíz fordított sorrendben rajtolt. A nedves pályákon Kopecky visszavett a tempóból és már csak az előnye beosztására figyelt. Így Roman Kresta volt a leggyorsabb reggel, de a következő szakaszon defektet kapott. Kresta a defekttel rengeteg időt vesztett és visszaesett az összetettben az 5. helyre. Tarabus jött fel a harmadik helyre. Ezt a szakaszt Valousek nyerte a Ford Fiesta R5-tel. A vasárnapi első körben Csucsuék két szakaszt is nyertek a kétkerekes kupában. Kopecky végül több mint 1 perc előnnyel nyerte hazai versenyét. A csehek nagy örömére az első tízbe Sepp Wiegandot leszámítva csak hazai versenyző fért be. A szériaautók és a kétkerekesek között is hazai győzelem született. Előbbi kategóriában Jakes, utóbbiban Cerny végzett az élen. A 2WD kupában Bessenyeyék a harmadik helyen végeztek, Csucsuék az utolsó gyorson fának mentek és emiatt estek ki.

A verseny nem hivatalos végeredménye:
1. Kopecky 2:15.23.0 ó
2. Pech +1:01.6 s
3. Tarabus +2:32.7 p
4. Wiegand +3:04.3 p
5. Kresta +3:58.7 p
6. Jakes +6:35.8 p
7. Orsák +7:52.1 p
8. Valousek +7:52.6 p
9. Tlusták +8:27.2 p
10. Koristka +9:37.2 p

Végül egy videó a Barum Rally szombati napjáról:

Fotó: http://www.barum.rally.cz/2013/press_detail.php?cont=449&sec=4&lng=en