Skip to content
Főoldal / ERC / Kopecky bajnok, dobogós magyarok

Kopecky bajnok, dobogós magyarok

csucsu-ypres  Lengyelország után a déli szomszédinkhoz, Horvátországba látogatott a Rally Európa-bajnokság mezőnye, a közeli verseny miatt sok magyar párosnak szurkolhattunk. Hadikék a szériaautók között, Bessenyeyék és Várkonyiék a kétkerekes mezőnyben állhattak dobogóra.

A Porecben megtartott szuperspeciálon a hazaiak legnagyobb örömére a Sebalj bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a Veszprém Rallyn a harmadik helyet megszerző Henk Lategant és Gassnert. Csucsuék számára nem indult jól a verseny, mivel a benzinpumpa hibája miatt meg álltak a szakaszon.

Pénteken 6 gyorsaságival folytatódott a 40. Croatia Rally. A mezőny nagy része száraz pályára való gumikkal hagyta el a szervizt, de megérkezett az égi áldás. A körülményekhez Aigner alkalmazkodott a legjobban. Csucsuék intermédiával vágtak neki a gyorsaságinak ennek köszönhetően egy abszolút 4. (!) időt autóztak, 8,9 mp-t adva Kopeckynek. Igaz a cseh versenyző nem kockáztatott, számára a bajnoki cím volt a fontos. A következő szakaszon Bonnefis alakította át a Renaultot. A baleset miatt törölték a szakaszt, a pilótát törött csigolyával szállították kórházba. Ahogy száradtak fel a pályák úgy lépdelt előre Kopecky és a nap hátralévő szakaszait megnyerve, közel 53 mp előnnyel megnyerte az első napot és az ezért járó pontokkal bebiztosította a bajnoki címét. Aigner állt a második helyen, megelőzve Gassnert. Legjobb magyarként a Hadik András-Kertész Krisztián páros állt a 8. helyen, a szériaautók között pedig a harmadik helyen. Reggel kicsit még bennük volt a Barum Rallys bukás, de utána folyamatosan gyorsultak. A Puskádi János-Godor Barna duó a 22. helyen zárta az első napot. A kétkerekes kupa éllovasai, a Bessenyey Zoltán-Nyirfás ’Yulianna’ kettős az abszolút 12. és a 2WD kupa harmadik helyéről várta a folytatást annak ellenére, hogy reggel elgumizták magukat. A Lukács „Csucsu” Kornél-Mesterházi Márk duó felküzdötte magát a 2WD 6. helyére. Mögöttük a Várkonyi-Szabolcs-Ódor Szabolcs páros állt, míg a Klausz Kristóf-Kerekes József duó a 13. helyen állt. Vizin László-Zsiros Gábor a Subaruval a szériautó kupa 10. helyéről várta a folytatást, miután háttal nekicsapódtak egy kőkorlátnak.

csucsu-ypres

Szombaton 7 szakasz várt az indulókra. A Tsjoen Pieter-Casier Bernd kettősnél eddig Casier vezetet, de a zárónapra Tsjoen ült a volánhoz. Sebalj bukása miatt a szombati első szakaszt törölték. Kopecky tovább növelte az előnyét Aigner és Gassner előtt. Szezonbeli hatodik győzelmét szerezte a cseh versenyző. Bessenyeyék a délelőtt folyamán feljöttek a 2WD kupa második helyére. A szerviz után Csucsuék is előre léptek egyet, így már az 5. helyen álltak a kétkerekesek között, de sokáig nem örülhettek neki, mivel az utolsó előtti szakaszon visszacsúsztak a 7. helyre. Közben Várkonyiék a harmadik helyre jöttek fel. A 15. szakaszon Klausz Kristófék a verseny feladására kényszerültek. Vizinék a szériaautók között léptek előre három helyet.

A verseny nem hivatalos végeredménye:

1. Jan Kopecky/Pavel Dresler Skoda Fabia S2000 2:23:11.0
2. Andreas Aigner/Barbara Watzl Subaru Impreza R4 +1:55.6
3. Hermann Gassner jun/Ursula Mayrhofer Mitsubishi Lancer E10 R4 +2:09.8
4. Pieter Tsjoen/Bernd Casier Skoda Fabia S2000 +2:54.3
5. Henk Lategan/Barry White Skoda Fabia S2000 +4:04.6
6. Hadik András/Kertész Krisztián Subaru Impreza R4 +6:49.0 (szériaautó 3.)
7. Aleks Humar/Florjan Rus Renault Clio R3 +6:59.5
8. Daniel Saskin/Damir Bruner Ford Fiesta RRC +7:58.8
9. Jani Trcek/Villi Oslaj Mitsubishi Lancer E9 +9:52.3
10. Bessenyey Zoltán/Nyírfás Julianna Honda Civic Type-R R3 +10:06. (2WD 2.)
… 13. Vizin László/Zsíros Gábor Subaru Impreza R4 (szériaautó 7.)
… 14. Puskádi János/Godor Barna Skoda Fabia S2000
… 16. Várkonyi Szabolcs/Ódor Szabolcs Honda Civic Type-R R3 (2WD 3.)
… 22. Lukács Kornél/Mesterházi Márk Citroen C2 R2 (2WD 7.)