Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Juknevicius: Megfizethetetlen a T1+, inkább nem indulok a 2023-as Dakaron

Juknevicius: Megfizethetetlen a T1+, inkább nem indulok a 2023-as Dakaron

Antanas Juknevicius Dakar Rally 2021 első szakasz videó
Fotó: A.S.O./C.Lopez

A litván versenyző sok versenyzőt érintő problémákra mutatott rá az új T1+ kategóriával kapcsolatban. Inkább ki is hagyja a januári szaúdi versenyt.

Antanas Juknevicius 2003-ban indult először a Dakar Rallyn, akkor még navigátorként. 2014-ben átült a volánhoz, azóta minden évben ott volt a Dakaron. Legjobb eredményét 2018-ban érte el, amikor 12. helyen ért be a célba az autósok között.

A litván versenyző egy 2016-os Toyota Hilux T1-el indult az idei Dakaron és a 49. helyen finiselt. Bár a Kreda csapatának járművei elavultak, úgy döntöttek, hogy addig is a régebbi autóval folytatják, amíg a T1+ elérhetővé nem válik. A COVID-19 járvány és az oroszok ukrajnai inváziója azonban alkatrészhiányt eredményezett az egész versenyvilágban. Juknevicius rámutatott, hogy a válságok a potenciális gyártókat is elriasztják a T1+ programokba való befektetéstől; a Prodrive és a Toyota az egyetlen márka az osztályban a Hunterrel, illetve a Hiluxszal, amik elérhetők privát versenyzők számára is.

Mivel csak két cég épít T1+ autókat, ezek árai 800 ezer euró körül kezdődnek. Bár néhány privát versenyző, mint Guerlain Chicherit és a litván Vaidotas Žala megengedheti magának a váltást, és Hunterrel versenyeznek, mások nem ilyen szerencsések.

„Nem áll szándékomban részt venni a Dakaron csak azért, hogy célba érjek vagy átlagos eredményt érjek el” – kezdte Juknevicius egy közösségi média-bejegyzésben. „A csapat ambíciói között szerepel, hogy a top 10-be kerülésért harcoljunk, és versenyképes autó ehhez egyedül a T1+, amely idén megjelent a Dakaron. Jelenleg nagyon nagy a kereslet az ilyen autók iránt, a kínálat pedig minimális. Mindössze két gyártó gyártja ezeket, és az új gyártók nem sietnek a piacra lépni, mert a folyamatban lévő járvány és az Ukrajna elleni februári orosz támadás sok gondot fog okozni a megszakadt ellátási láncok miatt. Ezek a körülmények határozzák meg a rekordmagas T1+ osztályú autók árait – 800 ezer eurónál kezdődnek.”

„A helyzetet nemcsak az súlyosbítja, hogy az új T1+ osztályú autók nagyon drágák, hanem az is, hogy a régebbi generációs T1+ autók egyszerűen még nincsenek a piacon. Szerintem egy normálisan nem tesztelt, új generációs T1+-os autót vásárolni gyári műszaki támogatás nélkül egy magáncsapatnak egyszerűen irracionális. Több értelme van várni egy évet és venni egy olyan autót, ami optimális ár, minőség és teljesítmény arányt kínál.”

„Nem ez az első szünetem a Dakar Rallyn. Úgy gondolom, hogy csak hasznos lesz; nagy figyelmet fogok fordítani a következő évek stratégiai és technikai döntéseire. Szeretném megköszönni a csapattársaknak, a barátoknak és a szurkolóknak a támogatást – mindannyiótoknak köszönhetően 13 Dakaron vagyunk túl együtt, és hiszem, hogy még több Dakaron fogunk túljutni! Ez mégsem jelenti azt, hogy a következő Dakaron egyáltalán nem találkozunk. Hamarosan tájékoztatni foglak titeket a terveimről.”

Juknevicius és navigátora, Darius Vaiciulis (aki kihagyta a 2022-es versenyt egy jótékonysági akció miatt) támogatta Ukrajna védelmét azzal, hogy terepjárókat adományozott az ukrán hadseregnek.