Skip to content
Főoldal / WRC / Jönnek az elektromos, hibrid WRC-k 2022-től?

Jönnek az elektromos, hibrid WRC-k 2022-től?

Fotó: Red Bull

Tavaly év eleje óta foglalkozik ezzel az FIA, még idén bejelentik az új szabályokat.

Az FIA elnöke sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elektromos technológia bevezetése csúszik a rallyban.
„Rettentően csalódott vagyok, hogy a rallysport nem halad az elektromos, hibrid technológiák felé. Fő oka ennek az lehet, hogy az érintett gyártók nem szeretnének változást. Ez teljesen érthetetlen számomra, mert akár Frankfurtba, akár Genfbe, akár Párizsba, akár Kínába vagy Japánba megyek autókiállításra mindenhol jelen vannak az új technológiák. Szomorú, hogy egy világszintű FIA bajnokságban nem szeretnének változást. Most azonban változást látok, mert az FIA a gyártók beleegyezésével 2022-től szeretné a hibrid technológiát bevezetni.”-mondta Todt.

„Jól tudjuk, hogy idő kell az új technológiák bevezetésére, ezért 2019-ben kihirdetjük a szabályokat.”-mondta Yves Matton, az FIA rallyigazgatója az Autosportnak.

„2022-ben meg fognak jelenni a hibrid rallyautók, ez szükségszerű, ha azt szeretnénk, hogy a jelenlegi gyártók megmaradjanak és újak csatlakozzanak a WRC-hez. Fontos, hogy a hibrid autók szabályzata az idei szezon felénél kiderüljön, mert így el lehet menni a gyártókhoz, hogy jónak találják-e.”-mondta Rich Millener az M-Sport csapatvezetője.

„Mindannyian szeretnénk ezt az új technológiát, ám mindenki a saját előnyére szeretné a szabályokat alakítani. Az FIA-nak ezen ötletek alapján kell kidolgoznia egy mindenkire érvényes szabályzatot. Továbbá annak is ki kell derülnie, hogy lesz-e olyan alkatrész, amit az FIA szabványszerűen ír elő. Meg kell tudnunk, hogy milyen irányba haladjunk, valamint azt, hogy lesz-e szüksége külső segítségre az M-Sportnak.”-zárta Millener.