Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Joan Barreda Bort

Joan Barreda Bort

Fotó: Monster Energy Honda Team

Ismerd meg a motorosok egyik esélyesét.

A spanyol versenyző 1983. augusztus 11-én született Castellonban.
Pályafutását 1993-ban motocrossal kezdte. 2002-ben már az MX világbajnokságon versenyzett. Ezután egy súlyos sérülés miatt hosszabb kihagyás következett pályafutásában. 2011-ben indult először a Dakar Rallyn, akkor egy Aprilliaval vágott neki Dél-Amerikának. Nem tartott sokáig számára a verseny, a második szakaszon egy bukás miatt fel kellett adnia a versenyt.

2012-ben már egy Husqvarna nyergében indult a sivatagi shown. Remekül kezdett – a második szakaszon harmadik lett- de hamar sok időt vesztett technikai hiba miatt. A 10. szelektívet megnyerte és az összetett 11. helyén fejezte be a Dakart. Később megnyerte a Baja Aragont, és a Pharao Rallyt. A tereprali világkupán az ötödik helyet szerezte meg.

2013-ban megnyerte a Dakar Rally második szakaszát, amivel az élre is állt. Másnap navigációs gondok hátráltatták. A negyedik szelektíven egy újabb részsiker került a neve mellé. A következő nap az üzemanyag pumpa hibája miatt vesztett sok időt. Hiába nyert még két szakaszt végül csak a 17. lett.

A Hondás évek

2014-ben már egy Honda nyergében az első három szakaszból kettőt megnyert és vezette a versenyt. A következő két nap azonban navigációs gondjai voltak, visszaesett a második helyre. A maratoni szakaszon elektronikai hiba miatt bukott sok időt. Hiába nyerte ő a legtöbb szakaszt (ötöt), végül a 7. lett. A Sealine Qatar Rallyt megnyerte és a dobogó alsó fokán végzett a tereprali világkupán.

Joan Barreda Bort 2015-ben megismételte 2013-at: négy szakaszt megnyerve a 17. helyen fejezte be a Dakart. Egy évvel később technikai gondok miatt fel kellett adnia a versenyt. Megnyerte a Baja Aragont, a Vegas to Reno-t és a China Grand Rallyt. A Desafio Ruta 40-en az ezüstös helyet szerezte meg. 2017-ben ismét négy szakaszt nyert és 5. helyen fejezte be a Dakart. Megvédte első helyét a Baja Aragon-on és a Vegas to Reno-n.

A 2018-as Dakaron három szakaszt is megnyert, de végül nem tudta teljesíteni a versenyt. 2019-ben a harmadik szakaszon eltévedt, elakadt és önerőből nem tudta kiszabadítani a motort, így fel kellett adnia a versenyt. A Marokkó Rallyn harmadik helyen ért be. A 2020-as Dakaron a negyedik szakaszon volt egy kisebb bukása, de folytatta. Egy szakaszt megnyerve végül a hetedikként finiselt az első szaúdi Dakaron. 2021-ben három szakaszon volt a leggyorsabb, kétszer is bukott. Végül a 11. szakaszon fel kellett adnia a versenyt, mert kifogyott az üzemanyag a motorból. Egy évvel később 2 szakaszon is a legjobb időt motorozta, végül az ötödik lett.

2023-ban már nem a gyári csapat tagjaként, de egy Hondával indult a Dakaron. Nyert szakaszt, de ismét egy bukás vetett véget a versenyének.

Hobbija a snowboard, a wakeboard és a szörf.
Beceneve: Bang Bang

Híreink Barreda Borttal kapcsolatban ITT olvashatok.