Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Itt a BRX Hunter T1+

Itt a BRX Hunter T1+

BRX Hunter T1+
Fotó: Bahrain Raid Xtreme

Második Dakar Rally-jára jelentősen átalakul a Bahrain Raid Xtreme versenyautója.

A Bahrain Raid Xtreme (BRX) átalakította a Prodrive Hunter-t, hogy megfeleljen az FIA által nemrégiben bejelentett új T1+ szabályoknak, amely most a T1-E mellett a legmagasabb kategória. Az új előírásokat azért vezették be, hogy segítsenek kiegyensúlyozni a T1 kategória négy- és kétkerék-meghajtású autóinak teljesítményét.

A Hunter T1+ nagyobb gumikon, nagyobb felfüggesztéssel fog rendelkezni és az egész autó szélesebb lesz. Az eddigi 32 ”-os abroncsokat 16” felniken felváltja a 37 ”-os gumik 17”-os felniken. A felfüggesztés útja 280 mm-ről 350 mm-re nő. Az autó szélessége 2 méterről 2,3 méterre nő.

Ezen változtatások következtében változtatni kellett a Hunter hajtásláncán, felfüggesztésén és a karosszérián is. A felfüggesztés geometriáját újra tervezték. Nagyobb fékek kerültek az autóra. A nagyobb kerékátmérő növeli a hajtáslánc terhelését, ezért a tengelyeket és a differenciálművet is át kellett alakítani. A karosszéria felét újra tervezték, hogy megfeleljen az új előírásoknak és megtartsa a jellegzetes kinézetét.

Nagyobb szélvédő és programozható ablaktörlő motor is került az új Hunterbe. Új emelők is kerültek az autóba, amik könnyebbek és gyorsabbak, valamint a megbízhatóságon is javítottak.

Gus Beteli, a BRX csapatfőnöke elmondta: „Nagyon örülünk, hogy a szervezők foglalkoztak a buggy és a négykerék -hajtású T1 -es autók közötti különbségek szabályozásával. Az idei debütálásunk alkalmával sokat tanultunk, és ezt felhasználtuk az új T1+ fejlesztésénél. Alig várjuk, hogy januárban visszatérhessünk Szaúd-Arábiába és harcba szállhassunk a győzelemért.”

A 2021-es Dakaron debütált a Bahrain Raid Xtreme, Sébastien Loeb nem tudta befejezni a versenyt, Nani Roma az ötödik lett. Loeb és Roma a 2022-es Dakar Rally-n már a BRX Hunter T1+-al indul. Előtte szeptemberben lesz az autó első éles versenye.

Jól látszik a különbség a két autó között. Bal oldalt a BRX Hunter T1, jobb oldalt a BRX Hunter T1+. Fotó: Bahrain Raid Xtreme