Skip to content
Főoldal / Tereprali / Íme az Audi terepralis tervei 2022-re

Íme az Audi terepralis tervei 2022-re

Peterhansel Dakar 2022
Fotó: Red Bull

A tesztelés mellett néhány versenyen is elindulnak. Először Stéphane Peterhansel indulhat.

Az Audi RS Q e-tron a 2022-es Dakar Rallyn debütált, összesen négy szakaszt nyertek vele a versenyzők. Mattias Ekström navigátorával, Emil Bergkvisttel pedig a top 10-ben zárta a versenyt. Az Audi elsődleges célja továbbra is a jövő évi Dakar, de a csapat motorsport-programokért felelős vezetője, Julius Seebach elárulta a DirtFish-nek, hogy 2022 hátralévő részében néhány versenyen indulnak majd. Az első napirenden lévő verseny a tereprali-világbajnokság második versenye, az Abu Dhabi Desert Challenge.

„A versenyen Stéphane Peterhansel indulhat. Ez egy teszt számunkra meleg körülmények között, jelenleg az adatokat elemezzünk, hol voltunk jók, hol kellene fejlődnünk. Az autó tömegének csökkentése is a tervünk, hogy mindent optimalizáljunk a következő évre. Tehát idén egy vegyes évet fogunk csinálni, versenyezni fogunk, de teljes bajnokságot nem csinálunk, és teszteket is végzünk, mert a fő hangsúly a 2023-as Dakaron lesz” – kezdte Seebach.

Az elkövetkező versenyeken Carlos Sainz és Ekström is lehetőséghez juthat.
„Az Abu Dhabi Desert Challengere egy autónk lesz, de a jövőbeli versenyeken két vagy akár három autó is készülhet a Dakarra. Most rajtunk múlik, hogy elkészítsük az elkövetkező hetekre vonatkozó optimalizálási tervet. Tehát ez még mindig folyamatban van.”

A Dakaron tapasztalt problémák orvoslása

Míg az Audi elektromos hajtáslánca „nulla problémába” ütközött a 12 napos Dakar során, a csapatot számos lengéscsillapító-probléma megrázta, amelyek mindhárom pilótát sújtották a nyitó héten. Peterhanselnek kétszer is meg kellett várnia a kamiont kiállt mechanikai meghibásodás miatt. Harmadszor pedig megállt, hogy saját hátsó felfüggesztését csapattársának, Sainznak adományozza, akinek szintén a lengéscsillapítója hibásodott meg.

„A versenyhelyzetek nagyon különböztek a teszteléstől, és az autóknak nagyobb terhelést és ütközést kellett elviselniük, mint valaha a teszteken. Tehát ezért találkoztunk ezekkel a problémákkal az első héten. A Dakaron nyomnod kell, és ez okozta a problémát a lengéscsillapítóval. Ha egy versenyen indultunk volna a Dakar Rally előtt, akkor ez a probléma még Szaúd-Arábia előtt megoldódott volna. Azonosítottuk a problémát, és néhány napon belül kijavítottuk őket addig a pontig, hogy többé már nem volt vele gond. Ez nem a végső megoldás volt, de akkor megfelelt” – folytatta Sven Quandt, a Q Motorsport vezetője.