Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Íme az Audi RS Q e-tron

Íme az Audi RS Q e-tron

Audi RS Q e-tron
Fotó: Audi Sport

Lehullt a lepel az Audi által a 2022-es Dakar Rallyra szánt versenyautóról.

Egy évvel az alapötlet megszületése után az Audi Sport elkezdte tesztelni a Audi RS Q e-tront, amellyel a 2022-es Dakaron állnak rajthoz.

Az Audi szeretne lenne az első olyan autógyártó, amely elektromos hajtásláncot alkalmaz egy hatékony energiaátalakítóval kombinálva, amivel harcba szállhatnak a győzelemért a hagyományos motorral rendelkező versenytársakkal.

„A Quattro úttörő volt a rally világbajnokságon. Az Audi volt az első márka, amely elektromos hajtáslánccal megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt. Most egy új korszakot szeretnénk bevezetni a Dakar Rallyn, miközben teszteljük és tovább fejlesztjük e-tron technológiánkat extrém körülmények között.”- mondja Julius Seebach, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója és az Audi motorsportért felelős munkatársa.

Mivel a sivatagban nincsenek töltési lehetőségek, az Audi innovatív töltési koncepciót választott: Az Audi RS Q e-tron fedélzetén található a DTM-ben használt rendkívül hatékony TFSI motor. Ennek egy energiaátalakító is a része, amely menet közben tölti fel a nagyfeszültségű akkumulátort. Mivel a belső égésű motor 4500 és 6000 fordulat/perc között különösen hatékony tartományban működik, a fajlagos fogyasztás jóval 200 gramm/kWh alatt van.

Az első és a hátsó tengelyre egy-egy MGU került felszerelésre, amely az Audi e-tron FE07 Formula E autóból került át minimális átalakítások után. Egy harmadik, azonos kialakítású MGU az energiaátalakító része, és menet közben a nagyfeszültségű akkumulátor feltöltésére szolgál. Ezenkívül az energia visszanyerhető a fékezés során is. Az akkumulátor súlya körülbelül 370 kilogramm, kapacitása körülbelül 50 kWh.

„Az akkumulátor szintén egy saját fejlesztés, amelyet partnereinkkel együtt valósítottunk meg” – mondja Stefan Dreyer, az Audi Sport motorsport projektekért felelős fejlesztési vezetője. „Mérnökként alapvetően minden alkatrészben látjuk a fejlesztési potenciált. De a hajtáslánc rendszerét tekintve a Formula E-ben már elértük a 97 százalék feletti rendszerhatékonyságot. Nincs sokkal több fejlesztési lehetőség. Egészen más a helyzet az akkumulátor- és az energiagazdálkodással. Itt rejlik a legnagyobb fejlődési potenciál általában az elektromobilitásban. Amit a rendkívül kihívásokkal teli Dakar-projektből megtudunk, az a jövőbeni utcai modellekbe áramlik majd. Mint mindig, a közúti autók fejlesztésében dolgozó kollégáinkkal is szorosan együttműködünk ebben a projektben.”

Az elektromos hajtás maximális teljesítménye 500 kW. Hogy ebből mennyit lehet felhasználni a Dakar Rally során, a szervezők még véglegesítik. Az elektromos hajtáslánc számos előnyt kínál. Az elektromos motorok rendkívül precízen szabályozhatók, és így biztosíthatják a jó vezethetőséget. Ezenkívül a fékezési energia visszanyerhető.

Az első és a hátsó tengely nincs mechanikusan összekapcsolva, mint ahogy az elektromos járműveknél szokás. Az Audi által kifejlesztett szoftver átveszi a tengelyek közötti forgatónyomaték-elosztást, és így létrehoz egy virtuális és szabadon konfigurálható középső differenciálművet, amelynek pozitív mellékhatása, hogy képes megtakarítani azt a súlyt és helyet, amelyre a kardántengelyek és egy mechanikus differenciálmű esetén szükség van.

„A jármű futurisztikusnak tűnik, és sok olyan dizájnelemet tartalmaz, amelyek jellemzőek az Audira” – mondja Juan Manuel Diaz, az Audi motorsport tervezésének csapatvezetője.

A 2022-es Dakar Rally-n az Audi RS Q e-tronokat a Q Motorsport fogja felkészíteni. „Az Audi mindig új és merész utakat választott a versenyzésben, de szerintem ez az egyik legösszetettebb autó, amit valaha láttam” – mondja Sven Quandt, a csapat igazgatója. „Az elektromos hajtáslánc azt jelenti, hogy sok különböző rendszernek kell kommunikálnia egymással. A megbízhatóság mellett, amely a Dakar Rallyn kiemelkedő fontosságú, ez a legnagyobb kihívás az elkövetkező hónapokban.”

Quandt összehasonlítja az Audi Dakar-projektjét az első holdraszállással: „Akkor a mérnökök nem igazán tudták, mi következik. Nálunk is hasonló a helyzet. Ha befejezzük az első Dakart, az már siker.”