Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Íme a Toyota GR DKR Hilux T1+

Íme a Toyota GR DKR Hilux T1+

Toyota GR DKR Hilux T1
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A Toyota is bemutatta a 2022-es Dakar Rallyra szánt versenyautóját és megnevezte a versenyzőit.

Ahogy arról idén már többször beszámoltunk 2022-től új szabályok lépnek életbe a Dakar Rallyn, amihez a top csapatoknak alkalmazkodniuk kell. Elsőnek az Audi mutatta be autóját, majd jött a Prodrive a BRX Hunter T1+ változatával. Szerdán a Toyota is közzé tette az első képeket a januári versenyre szánt autójáról.

A japán gyártó 2019-ben nyerte meg a Dakart, 2012-től kezdve pedig minden évben a dobogón végeztek.

A bemutató egy rövid Dél-Afrikában tartott sziklás teszt és egy, a Namíbia sivatagban történt teljes körű teszt után volt meg.

Az FIA 2022-es szabályaihoz igazodva a Toyota GR DKR Hilux T1+ nagyobb kerekekkel és nagyobb futófelülettel fog rendelkezni, továbbá nagyobb rugó úttal. Ez kétségtelenül segíteni fogja a Toyota versenyképességének javítását a Dakar következő szaúd-arábiai kiadásában, mivel 2021-ben több mint 50 defekt szereztek, annak ellenére, hogy a verseny előtt a BF Goodrichal közösen végezték a futómű beállítások finomhangolását.

Az autó karosszériája a szabályokhoz igazodva a korábbi 2 méterről 2,3 méterre szélesedett. A futóművet nem tervezték át teljesen, de „frissítéseket” kapott, hogy illeszkedjen a felfüggesztéshez és a nagyobb kerekekhez.

A Toyota dél-afrikai részlege, amely 2012 óta felelős a Dakar prototípus fejlesztéséért, különösen izgatott az új, 3,5 literes, duplaturbós V6-os benzinmotor miatt, amelyet az új Land Cruiser 300 GR-S verziójából módosítottak – helyettesíti a jelenlegi 5 literes szívó V8-as motort.

A hírek szerint a Toyota nem fog egyetlen felkészülési versenyen sem indulni a 2022-es Dakar Rally előtt.

Bal oldalt a 2021-es autó, jobb oldalt a Toyota GR DKR Hilux T1+ Fotó: Toyota Gazoo Racing

Megtartotta a versenyzőit a Toyota

Bár szóba hozták a Minivel is, végül 2022-ben is a Toyotával indul Nasser Al-Attiyah, akinek ismét Mathieu Baumel olvassa az itinert.
„Nagyon boldog vagyok, hogy visszatértem a Toyota Gazoo Racing csapatához a 2022-es Dakarra. Izgatott vagyok a kilátásaink miatt, különösen az új GR DKR Hilux T1+ miatt, amely határozottan gyorsabb és hatékonyabb, mint az előző autó volt” – mondta a katari.

Giniel De Villiersnek új navigátora lesz Dennis Murphy személyében. A tavalyi versenyen nagy szenzációt keltett azzal, hogy a 3. és a 4. szakaszon is az első háromban végzett Heng Lategan is marad a csapatban Brett Cummingssal az oldalán. A negyedik autót szintén egy dél-afrikai, Shameer Variawa fogja vezetni, akinek szintén új navigátora lesz, Danie Stassen.