Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Íme a továbbfejlesztett Audi RS Q e-tron E2

Íme a továbbfejlesztett Audi RS Q e-tron E2

Audi RS Q e-tron E2
Fotó: Audi Sport

A könnyebb, aerodinamikusabb és még hatékonyabb autó októberben fog versenykörülmények között bemutatkozni.

2022 márciusában az Audi RS Q e-tron megnyerte első sivatagi rallyját Abu-Dzabiban, most pedig készen áll a következő fejlesztés. Az innovatív prototípus jelentősen tovább fejlesztve mutatkozik be a 2022-es Marokkó Rallyn és a 2023-as Dakar Rally-n. A karosszéria teljesen új, és jelentősen megnövelt aerodinamikával rendelkezik. Segít csökkenteni a prototípus súlyát és súlypontját. Az új működési stratégiák tovább javítják az elektromos hajtáslánc hatékonyságát. Az utastérben és a kerékcserék során a vezető és a navigátor előnyére válik a könnyebb kezelhetőség. Ezeket a fejlesztéseket követően az RS Q e-tron az E2 rövidítést viseli.

A fejlesztési program második szakasza

„Jól sikerült a debütálásunk a Dakaron az Audi RS Q e-tronnal, és még az első szakaszgyőzelmünket is elértük a számunkra új motorsport szakágban” – mondja Rolf Michl, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója, aki a motorsportért is felelős az Audinál. „Az egész csapat kiválóan dolgozik együtt, és egy irányba húz. Ahogy az ilyen korai szakaszban lenni szokott, a pilóták, a navigátorok és a mérnökök gyorsan megegyeztek a következő fejlesztési célokban. Az eredményt egy új evolúciós csomagban foglaltuk össze – az RS Q e-tron E2-ben.” Ezzel megkezdődik a fejlesztési program második szakasza. Októberben az Audi Sport csapata a 2023-as Dakar Rallyra készül az új prototípussal Marokkóban.

Audi RS Q e-tron VS Audi RS Q e-tron E2
Audi RS Q e-tron E2 fent, alul a korábban használt modell. Fotó: Audi Sport

Szelíd a levegőben, könnyű a homokban

„Az Audi RS Q e-tron E2 egyetlen karosszériaelemet sem vett át elődjétől” – mondja Axel Löffler, az RS Q e-tron vezető tervezője. A pilótafülke most lényegesen szélesebb lett. Az első és a hátsó motorháztetőt is újratervezték. „ A módosított elrendezésekkel, és a kompozit anyagok optimalizált szövetrétegeivel együtt ez a megoldás csökkenti a súlyt” – mondja Löffler. A T1U prototípusoknak 2000 kilogramm helyett 2100 kilogrammot kell kell nyomniuk a jövőben. Tekintettel arra, hogy az RS Q e-tron első generációja túlsúlyos volt, így is több tucat kilogrammot kellett lefaragni. Ez a jármű súlypontjának lesüllyedésével jár együtt.

Audi RS Q e-tron VS Audi RS Q e-tron E2
Audi RS Q e-tron E2 balra, mellette az előző modell. Fotó: Audi Sport

Még környezetbarátabb: optimalizált energiagazdálkodás

Az Audi RS Q e-tron E2 elektromos hajtáslánca egy belső égésű motorból és egy generátorból álló energiaátalakítóból, valamint egy nagyfeszültségű akkumulátorból és az első és hátsó tengelyen található két villanymotorból áll. Az energiagazdálkodás döntő szerepet játszik itt. A komplex elektromos hajtáslánc elektronikus vezérlőrendszere már az első versenyeken bevált. Kihívások csak extrém esetekben merültek fel. A Dakar Rally-n például az Audi rövid távú erőtöbbletet észlelt olyan helyzetekben, amikor a kerekek kevésbé érintkeztek a talajjal ugratás közben vagy egyenetlen terepen. Az FIA 2 kilojoule energiatöbbletnél beavatkoznak, és büntetéseket szabnak ki.

„Összehasonlításképpen: a megengedett határokon belül másodpercenként több mint százszoros energia áramlik a motorokhoz” – mondja Florian Semlinger, a beágyazott szoftverek, alkalmazások fejlesztőmérnöke. „Megkönnyíthettük volna a dolgunkat, és több kilowattal lejjebb szabhattuk volna a határokat, de ez teljesítményhátrányokkal járt volna. Ehelyett rengeteg finomhangolást végeztünk a teljesítményszabályozókon.” A szoftver most ezredmásodperceken belül újraszámol két egyedi határértéket – minden motorhoz egyet. Ennek eredményeként pontosan a megengedett határérték mentén működik.

Az úgynevezett segédfogyasztók is profitálnak az optimalizált szabályozásból. A szervoszivattyú, a klíma hűtőszivattyú és a ventilátorok mérhető hatást gyakorolnak az energiamérlegre. A 2022-es debütáló szezon során az Audi és a Q Motorsport rally csapata értékes tapasztalatokra tett szert, amelyek lehetővé teszik a jobb értékelést. Vegyük például a légkondicionáló rendszert: Olyan agresszíven működik, hogy a hűtőfolyadék megfagyását okozhatja, ha folyamatosan maximális teljesítményen működik. A jövőben a rendszer szakaszos üzemmódban fog működni. Ez energiát takarít meg, de a belső hőmérséklet csak kismértékben ingadozik, még hosszabb időn keresztül is. A ventilátorok és a szervoszivattyú működési stratégiáját is optimalizálták. Például az összekötő szakaszokon a kisebb terheléseknél már másképp szabályozhatók a rendszerek, mint a gyorsasági szakaszokon.

Fotó: Audi Sport

Könnyű használat a pilótafülkében és kerékcserénél

Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger és Carlos Sainz/Lucas Cruz párosok már alig várják új munkahelyüket. A kijelzők továbbra is a vezető látóterében, a megszokott stílusban a középkonzolban helyezkednek el, és megmaradt a 24 mezőt tartalmazó központi kapcsolópanel is. A mérnökök azonban átalakították a kijelzőket és a kezelőszerveket. „A funkciók összessége gyorsan zűrzavart okoz” – mondja Florian Semlinger. „Ezért most először a vezető és a navigátor négy rendszerterület közül választhat egy forgókapcsoló segítségével.” A „Stage” téma tartalmazza az összes olyan funkciót, amely a versenyszerű vezetés során fontos – ilyen például a sebességkorlátozó a sebességkorlátozásos szakaszokon. A „Road” rész tartalmazza például az irányjelzőket és a tolató kamerát, olyan funkciókat, amelyekre gyakran szükség van az összekötő szakaszokon. Az „Error” opció a hibák észlelésére, kategorizálására és katalogizálására szolgál. A „Setup” rész tartalmaz mindent, ami a mérnöki csapat számára hasznos lehet a tesztelés során vagy az autó táborba érkezése után, például az egyes rendszerek részletes hőmérsékletét.

A páros most már sokkal könnyebben dolgozhat defekt után. Egyszerű, lapos és könnyen eltávolítható karosszériaelemek helyettesítik az oldalsó pótkerekek korábbi terjedelmes burkolatait. A partner, Rotiform új tízküllős felnijei sokkal könnyebben kezelhetők. Könnyebben megfoghatják őket, és biztonságosabban hajthatják végre a cserét.

Arnau Niubó Bosch, a teszt részleg vezetője által vezetett kezdeti tesztelést követően az Audi Sport szeptember 1-jén Neuburg an der Donauban bemutatta az RS Q e-tron E2-t. Október 1. és 6. között az új technológiának a versenyben kell bizonyítania először a Marokkó Rally-n. Mindhárom Audi-s páros megméretteti magát a sivatagi rallyn, amely az észak-afrikai ország délnyugati részén, Agadirban kezdődik és ér célba.