Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Íme a Kamaz új versenykamionja

Íme a Kamaz új versenykamionja

Kamaz K5
Fotó: Kamaz

A Selyemút Rally-n mutatkozik be versenykörülmények között az oroszok új gépe.

Június 25-én Naberezhnye Chelny-ben a Kamaz főhadiszállásán leplezték le az új K5 családhoz tartozó Kamazt. Az eseményen többek között Alekszej Peszošin, Tatárország miniszterelnöke is részt vett.

Az új kamion fejlesztése még 2020-ban kezdődött és folytatódott, amint visszatért a csapat a 2021-es Dakar Rally-ról. A K5 család új versenykamionjának – a KAMAZ-435091 – fejlesztése során felhasználták a korábbi tapasztalatokat. A vezetőfülke megváltozott megjelenése a gyári marketingprogram részévé válik, amelynek célja a KAMAZ új teherautó-családjának népszerűsítése a nemzetközi és az orosz teherautó-piacon.

Szergej Szavosztin, a gyártási és fejlesztési csapat igazgatóhelyettese elárulta, hogy a Kamaz tervezőit az FIA műszaki szabályzatának közelgő változásai vezérelték, amelyeket a 2022-re tervezett tereprali világbajnokságra fogadnak el.

A bemutató után a kamion elindult Omskba, hogy részt vegyen a Selyemút Rally-n a regnáló Dakar-bajnokkal, Dmitry Sotnikovval a volánnál.

A csapat gőzerővel dolgozik a további kamionok építésén, a 2022-es Dakaron Szaúd-Arábiában legalább három, de inkább négy új Kamaz K5-tel szeretnének indulni.