Skip to content
Főoldal / WRC / Hirvonen: Loeb sikere nem csábít vissza a WRC-be

Hirvonen: Loeb sikere nem csábít vissza a WRC-be

Mikko Hirvonen

A WRC-s indulás helyett a fiatal versenyzők segítésére fog összpontosítani.

A 15-szörös WRC futamgyőztes Mikko Hirvonen Sébastien Loeb egyik legnagyobb riválisa volt. Hirvonen 2008-2012 között négy alkalommal végzett Loeb mögött a bajnokság második helyén. A legszorosabb küzdelem 2009-ben alakult ki, amikor az M-Sportnál versenyző finn egyetlen ponttal maradt le a bajnoki címről.

Míg Hirvonen 2014 végén kiszállt a WRC-ből, a kilencszeres bajnok, Loeb továbbra is szórványosan indult a rally világbajnokságon, ideértve legutóbbi idei visszatérését is, ahol győznie sikerült a WRC szezonnyitóján, a Monte-Carlo Rallyn.

Bár Hirvonent lenyűgözte Loeb teljesítménye, nem érdekli saját WRC-karrierjének újraélesztése 44 évesen. Inkább tudását adná át fiatal versenyzőknek.

„Az biztos, hogy nem fogok a WRC-ben versenyezni. Lehet indulok néhány historic rallyn vagy autocross versenyen, ahol jól érezhetem magam, de nincsenek terveim. Pillanatnyilag boldog vagyok, hogy látom, hogy a fiaim edzenek, részesei lehetnek a hobbijaiknak. Le a kalappal Loeb előtt. Fantasztikus versenyt teljesített a Montén. Nem hozott izgalomba a visszatérés vagy bármi ilyesmi” – mondta Hirvonen.

Hirvonen is részt vett a Toyota három fiatal versenyzőjének a kiválasztásában, valamint a további képzésükben is aktívan részt fog venni. Hikaru Kogure (20), Nao Otake (21) és Yuki Yamamoto (24) arra pályáznak, hogy kövessék honfitársukat, Takamoto Katsutát a WRC-be.

„Finnországba nyolc pilótát hívtunk meg, akikkel az elmúlt hetekben együtt dolgoztunk, és múlt szombaton ezt a három versenyzőt választottuk erre a programra. Bizonyos értelemben pozitívan meglepett a szintjük, mivel legtöbbjük még soha nem vezetett havon vagy jégen, de az, ahogyan alkalmazkodni tudtak ezekhez a helyzetekhez, elég lenyűgöző volt. Egyértelmű, hogy hosszú út áll még előttünk, de nagyon elkötelezettek. Nagyon nyitottak és kérdéseket tesznek fel. Nagyjából rajtuk múlik, hogy mennyire kötelezik el magukat. Ha készek keményen dolgozni, akkor bármi lehetséges” – zárta a finn.