Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Hat magyar versenyző a 2023-as Dakaron

Hat magyar versenyző a 2023-as Dakaron

Qualisport Scania

Összesen 453 egység vág neki a 45. Dakar Rallynak.

A motorosoknál 127-en lesznek láthatóak. Ebből 27-en lesznek elit rangúak, azaz gyári támogatottak vagy élmenők a világversenyeken. 73 további motoros mellet 27-en neveztek a Malle Moto-ba (hivatalosan Original by Motul). A quadosoknál lesz a legkisebb az indulók száma: 17.

Az autósoknál a T1/T2 kategóriákba összesen 72 induló lesz. T3-ban (Light Prototypes) 44-en állnak rajthoz, míg T4-ben (SSV) valamivel többen, 48-an. 54 kamion is ott lesz Szaúd-Arábiában. A Dakar Classicban 91 egység startol el.

A motorosoknál a nevezési listára pillantva a legfeltűnőbb, hogy a Dakarról kiszálló Yamahatól Adrien Van Beveren a Hondához szerződött. A Malle Motoban indul idén is az erdélyi Gyenes Emánuel. A Rally2-ben a szerbiai Saghmeister Gábor is újra neki vág a sivatagnak.

Az autósoknál a legnagyobb hiányzó név Nani Roma, aki gyógyulóban van a rák miatt kapott kemoterápia után. Érdekesség, hogy a T4 kategória tavalyi győztese, Austin Jones idén a T3-ban indul. Így a T3-ban a világbajnoki címvédő Rokas Baciuskas kapta a legelőkelőbb rajtszámot.

A kamionosoknál az elmúlt évtizedeket uraló Kamaz nem indul. Számunkra fontosabb, hogy itt négy magyarért is szurkolhatunk. A Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió első Dakarjára készül a Qualisport Scaniájával. A rutinos Darázsi Zsolt idén is az SSP csapat egyik kamionját vezeti.

A teljes nevezési lista a Dakarra ITT érhető el.

A 2023-as Dakar Rally 2022. december 31-én rajtol.