Skip to content
Főoldal / Interjúk / Hangodi Bendegúz: Idén sokkal megfontoltabban akarok versenyezni

Hangodi Bendegúz: Idén sokkal megfontoltabban akarok versenyezni

Az online edzésről, a szimulátorozásról és a Peugeot Kupáról beszélgettem a fiatal versenyzővel.

-Az interjú előtt online edzésed volt.
-Igen, több mint egy éve járok a Fit4Race edzéseire. A koronavírus miatt a rendes edzések megszűntek úgymond és online formában csináljuk tovább. Nem csak én, mindenki online csinálja most. Próbáljuk fenntartani azt az állapotot, amit eddig elértünk. Nem szeretnénk, hogy visszaessen a teljesítményem ebben az időszakban.

-Az online edzések mellett aktívan szimulátorozol. A Virtuális Azori-szigetek Rallyn 1100 versenyzőből legjobb magyarként a 34. lettél és a Magyar Országos eRally Bajnokságban is jól szerepelsz. Mit lehet tudni a szimulátoros múltadról?
-Ez a szimulátoros dolog nálam már négy éve megy. Kifejezetteb a DiRT Rallyra – akkor még az egyre – építettük ki ezt a szimulátort. Azóta már volt a DiRT 4 és most a DiRT Rally 2.0-val jásztok. Szerintem a rally és rallycross világába úgymond a legjobb és a legélvezetesebb szimulátor. Nyilván nem lesz sose annyira élethű és jó, hogy visszaadja az igazi érzést, de abszolút jó. Ha nem is kifejezetten azokat a dolgokat, amiket egy igazi rallyn tapasztalsz, de vannak olyan dolgok, amik ugyanúgy tudnak segíteni a valóságban. Igazából ezek a szimulátoros versenyek pont nem az igazi rallyról szólnak, mert full fejből kell menni. Ki tudja jobban megtanulni a pályákat, honnan-hova fordulók, mikor fékezek. Itt sajnos így kell menni, tehát nem kifejezetten rally. Arra nyilván tök jó, hogy az ember benn maradjon a vérkeringésbe. Valamint jelen helyzetben arra is jó, hogy az emberek együtt maradjanak, meg legyen a rallys közeg és ne tűnjön el teljesen a versenyzés az életünkből. Még annyit, hogy a szimulátorban is vannak külön világok. Már a hardveres és a szoftveres dolgaikat is ennek megfelelően állítják be. Mennyire legyen élethű vagy mennyire akarsz a gyorsaságra menni. Mert akkor kisebb kormányszöget állítasz be, kisebb erőhatást. Én igazából mindig az élethűre megyek, 720-as kormányfordulattal játszok, ami elég nagy, meg az erősséget – a force feedbacket – elég erősre rakom. Próbálok minél jobban az igazi érzésre törekedni a szimulátoron is.

-Ezeken a versenyeken egy Peugeot 208 T16 R5-tel indultál. A Peugeotra a Peugeot Kupa miatt esett a választásod vagy valami más oka volt?
-A Peugeot adta vissza nekem a legjobban az R5-ös feelinget. Valamint szerintem ebben a játékban ez a legkezesebb kocsi – legalábbis az én szimulátoromon. Ezzel tudok a leggyorsabban menni konstansan. De nyilván márkahűnek is kell lenni. ? Ha Peugeottal megyek valójában akkor azért nem rossz, ha szimulátoron is azzal megyek.

-Ha már Peugeot Kupa, idén mire számítasz a bajnokságban, ha elindul a szezon?
-Idén nem úgy akarok versenyezni, ahogy tavaly. Tavaly semmi rallys tapasztalatom nem volt és úgy akartam egyből futni, hogy még a sétálás is alig-alig ment. Idén sokkal megfontoltabban akarok versenyezni és jobban felépíteni ezt az egészet tanulva a tavalyi évből.

-Az online edzéseken és a szimulátorozáson kívül, hogy telnek a napjaid?
-Nyilvánvalóan ott az iskola, jövőre fogok érettségizni, szóval ez az év már komolyan beleszámít a továbbtanulásomba. Az elsődleges, hogy a suliban meglegyenek a kellő eredmények. A nap többi részében pedig próbálom elütni az időt valahogy, de nem nagyon tudok én se mit csinálni igazából.