Skip to content
Főoldal / Interjúk / Hangodi Bendegúz: Ez az első Rally1-es dobogóm

Hangodi Bendegúz: Ez az első Rally1-es dobogóm

Volt beugró néző, árok járás, nem működő emelő, felnyíló motorháztető, fellazuló kerekek, majd az első dobogó a Peugeot Kupában.

Hangodi Bendegúz és Patkó Gábor számára kalandosra sikerült a Q8 Oils Eger Rally, melynek a végén a Peugeot Kupa második helyén végeztek.

-A Q8 Oils Eger Rally szombati napján két gyorsasági várt rátok, hogy sikerült?
-Az első gyorson még világosban mentünk, de a nap már jócskán lefelé menőben volt. Az egy elég hosszú gyors volt így elsőre. Miskolcon egy gyorsaságit mentem, utána három hétig nem mentem a kocsival és ez az első gyors a maga 23,45 kilométerével kicsit sok volt így elsőre. Az első elég jól sikerült, a másodikra amikor már full sötétben mentünk nagyon nyeregben éreztem magam. Egy másodpercet javítottam az előzőhez képest. Itt beugrott elénk egy néző és ott rengeteget ott hagytunk. Vánszáék beestek és próbálták őket kiszedni a nézők. Az egyik előtte lévő kanyarban ugrott be elénk egy néző. Szerencsére nem lett nagyobb baj ebből, csak egy kis időveszteség. Szóval a szombati nap nagyon jó volt, nekem ez az esti gyors nagyon tetszett. Igazából az egri versenyben az egyetlen negatívum a rengeteg lassító volt, nyilván ez kell, hogy ne menjünk olyan nagy tempókat és lelassítsanak minket. Ez a sok lassító most hétvégén nekem negatívumba jött át, mert sok volt ezen a gyorson.

-A kalandokból vasárnapra is jutott, a verseny végére dobogó lett belőle. Mesélj mi történt!
-Igen, kalandból volt tényleg rengeteg. Úgy kezdődött az egész, hogy egy lassítóból kijövet volt egy árokjárás. A lassítóból kijövet alászedett kormánynál (A Peugeotnak nagyon feszülős a kormányműve főleg amikor nagyon alá van szedve) adtam egy nagy gázt, ez egy olyan irányba adott lökést a kormánynak, amire nem számítottam. Így becsúsztunk az árokba, de egyből ki is jöttünk, csak pár másodperc maradt ott. Lejöttünk a gyorsaságiról és elkezdtük lecsekkolni a gumi nyomásokat. A bal első keréken kevés volt a nyomás, tudtuk egyből, hogy ez egy lassú defekt. Pont amikor Gábor mondta nekem, hogy lassú defektünk van a bal elsőn épp a motorháztetőt fogtam, a kitámasztó is lejött. Egyből lecsuktam, hogy elkezdjük a kerékcserét, csak nem volt jó az emelő. Akkor hirtelen mindent eldobtunk magunk körül, honnan szerezzünk emelőt, mi legyen-hogy legyen. Végül nagy nehezen megoldottuk. Siettünk, mert óriási késében voltunk. Korábban lecsuktam a motorháztetőt, de nem zártam le, így a menetszél felnyomta a motorháztetőt, ettől pókhálósra tört a szélvédő. Az első kör utolsó szakaszát – a sirokit – azt összetört lökhárítóval, betört szélvédővel teljesítettük. Sokan azt hitték tetőn voltunk, kicsit úgy is nézett ki az autó. A második körünk kalandmentesre sikerült, ott elég jókat tudtunk autózni. Az utolsó körre is jutott kaland. A kerekek fellazultak az első gyorson – valószínűleg nem voltak lehúzva. Az anyák és a tőcsavarok megsérültek, így mentünk két gyorsot. Imádkoztunk, hogy végig érjünk, az előnyünk is meg volt a harmadik helyhez. Már csak be akartunk hozni, amikor jött a hír, hogy Tábori Ákos és Kulcsár Dani nem tudták befejezni a versenyt technikai probléma miatt. Így még egyet előre léptünk. A harmadik helynek is örültem volna – annak nem örülők, hogy Ákosék nem tudták befejezni a versenyt – én örültem azért a második helynek. Ez az első Rally1-es dobogóm. Egyetlen dobogóm volt eddig, 2018-ban a Mikulás Rally-n lettem kategória második.

-Az első Peugeot Kupás dobogó után az októberi Vértes Rally-n cél ismét a dobogó?
-Igazából az a cél erre az évre, hogy egy általam komfortosnak érzett tempót tudjunk menni. Valahol esetleg én vagyok a leggyorsabb, de valahol meg benne hagyok több másodpercet, mert úgy érzem komfortosnak. Nyilván majd a tapasztalattal fog megjönni ez a magabiztosság és akkor már nem fogok tök sok helyen benne hagyni több másodpercet. Egyelőre tényleg komfortosan akarunk autózni, tapasztalatot szerezni, jól érezni magunkat és ha ez esetleg egy dobogót eredményez, az a hab lesz a tortán.