Skip to content
Főoldal / WRC / Győzelemre váltaná a tempóját Svédországban a Toyota

Győzelemre váltaná a tempóját Svédországban a Toyota

Fotó: TOYOTA GAZOO Racing

A Svéd Rally előzetese.

Szép emlékei vannak a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamnek a Svéd Rallyról, hiszen a WRC-be való visszatérésük után itt aratták első győzelmüket két évvel ezelőtt. A Monte-Carlo Rallye biztató eredményeire épít a csapat a versenynaptár egyetlen havas versenyén. A Toyota Monte-Carloban mutatott tempója miatt az ellenfelek aggodalmukat fejezték ki. A Toyota győzelemre váltaná a tempóját Svédországban.

A rally világbajnokság egyik legnagyobb átlagsebességű versenye a Svéd Rally, ahol szöges gumik biztosítják a tapadást. A versenyzők autóikkal gyakran „megtámasztják” az útszéli hófalakat, hogy nagyobb sebességgel tudjanak teljesíteni egy-egy kanyart. Ám ha a melegebb idő miatt megolvadnak a hófalak az autók könnyen ott ragadhatnak.
Csütörtökön Karlstadtban veszi kezdetét a verseny a szuperspeciállal, másnap a mezőny átlátogat Norvégiába is.

Jari-Matti Latvala biztosan rekorderré válik a Svéd Rallyn, ugyanis az lesz a finn versenyző 197. rajtja WRC futamon, amivel megelőzi az örökranglistán Carlos Sainzot.
Érdekesség, hogy ezúttal lesz egy negyedik Toyota Yaris WRC is a mezőnyben, amit a kétszeres rally világbajnok Marcus Grönholm fog vezetni.

Tommi Mäkinen, csapatfőnök:
„A Monte-Carloi remek kezdés után biztosak vagyunk abban, hogy készen állunk harcolni a győzelemért a Svéd Rallyn. Tavaly kicsit szenvedtünk az útviszonyoktól, úgy gondolom idén jobb pozícióból indulunk riválisainkhoz képest. Az elmúlt hetekben a Finnországban elvégzett teszteken nagyon jól felkészültünk a versenyre.”

Ott Tanak:
„Jól felkészültünk a versenyre szerintem, de mindig nehéz előre megmondani milyen viszonyok várnak majd ránk a versenyen. Tavaly rengeteg volt a hó és igazi hófalak között mentünk, ezt szeretjük igazán a téli versenyekben. De ez nehéz volt, mert a friss hóban alig volt tapadás. Remélem idén nagyobb eséllyel harcolhatunk a győzelemért. Ha az útviszonyok kedvezőek ez egy igazán gyors verseny lehet, ami kedvez az autónknak.”

Jari-Matti Latvala:
„Az idei Svéd Rally nagyon különleges lesz nekem. Ez volt az a verseny, ahol minden idők legfiatalabb versenyzőjeként nyertem WRC futamot. Most 11 évvel később a legrutinosabb versenyzőként indulók ugyanott. Jelenleg Finnországban sók a hó, arra számítók Svédországban is így lesz, szóval egy igazán jó téli rally elé nézünk. Remélhetőleg a 2017-es-hez hasonló szép eredményt érhetünk el, akkor megnyertük a versenyt a Toyota Yaris WRC-vel.”

Kris Meeke:
„Monte-Carlo egy remek kezdés volt, de nálam még mindig azon van a hangsúly, hogy megismerjem az autót. Három napot teszteltem a múlt héten Finnországban, ami remekül sikerült. Hasznos volt kipróbálni az autót a téli beállításokkal. Jó érzésekkel fejeztem be a tesztet, de nem felejtettem el, hogy a hőmérséklet függvényében igen eltérőek lehetnek az útviszonyok a versenyen.”