Skip to content
Főoldal / DTM / Futamelőzetes: DTM Hungaroring

Futamelőzetes: DTM Hungaroring

Június 1-én ismét a DTM mezőnyétől lesz hangos a Hungaroring. A verseny előzetese.

Eddig egyedül 1988. szeptember 18-án versenyzett a Hungaroringen a Német Túraautó Bajnokság. Akkor két versenyt rendeztek és mindegyiket az élről induló venezuelai Johnny Cecotto nyerte meg egy Mercedes 190E-vel. Frank Schmickler futotta a leggyorsabb kört, 1:57,38 alatt ért körbe a mogyoródi aszfaltcsíkon a második versenyen.

A mezőny idén már egyszer járt a Hungaroringen hiszen az első szezon előtti tesztet itt tartották. Valamint a BMW a bajnokságba való visszatérése előtt tesztelt nálunk.

A bajnokságban 500 Le-s, 4 literes, benzines V8-as motorokat használnak. Az autók  lényegében átmenetet képeznek a formula autók és a túraautók között. Idén nem csak látványosabbak, de hangosabbak is a Formula-1-nél.
Az idén eddig mind a két futam izgalmas volt és bővelkedett a csatákban, remélhetőleg ez nálunk sem változik.

Fotó: DTM Media

Két futam után Mike Rockenfeller (Audi) vezeti a bajnokságot. Mögötte Christian Vietoris (Mercedes) és Marco Wittmann (BMW) áll a tabellán.

Az idei évtől életbelépő büntetősúly rendszer alapján az előző verseny győztese és azon márkatársai, akik az első tízben végeztek +5kg-t kapnak. Míg a top 10-en kívül végzett márkatársak +2,5 kg súlyt kénytelenek magukkal cipelni. A második legjobb gyártó autói a gyári súllyal futhatnak. Míg a harmadik gyártó autó -5 kg-t kapnak ha a top 10-en kívül értek célba és -2,5 kg-t ha pontszerzőként.
Ennek alapján a hungaroringi súlyok:
+5 kg: Christian Vietoris, Paul di Resta, Gary Paffett
+2,5 kg: Dani Juncadella, Vitaly Petrov, Robert Wickens, Pascal Wehrlein
-2,5 kg: Martin Tomczyk, Augusto Farfus
– 5 kg: Antonio Felix da Costa, Bruno Spengler, Maxime Martin, Joey Hand, Marco Wittmann, Timo Glock

Bár Wickens az előző, oscherslebeni futamot meg tudta nyerni, a Mercedesnél elismerték, hogy a problémákat még nem oldották meg. Így tőlük nem számíthatunk nagy eredményre, mivel a plusz súlyok még inkább hátráltatni fogják őket.
A verseny egyik nagy esélyese Wittmann, aki megnyerte a szezonzárót és most még az autója is könnyebb lesz. Vélhetően a címvédő Rockenfeller, Tambay és az idén a DTM-be szerződő da Costa is mindent megtesz majd azért, hogy megnehezítse Wittmann dolgát

Betétversenyekből sem lesz hiány, hiszen jön a Formula-3-as Eb mezőnye, a német Porsche Carrera Cupa és a Maserati Trofeo is.

A hétvége programjáról, az ingyenes buszokról és a jegyárakról ITT találsz meg mindent.