Főoldal / ERC / Felemás napot zártak a magyarok

Felemás napot zártak a magyarok

Fotó: Johnny Loix

A Rally Liepaja és a barcelonai WRX és ERX mai történéseinek összefoglalója. Az ERC-ben több kategóriában bajnokavatás történt.

A Rally Liepajan az élmezőnyben mindössze annyi változás történt, hogy Siim Plangi a délelőtti körben vissza szerezte a harmadik helyet Kajetan Kajetanowicztól, amit a verseny végéig meg is tartott. Ralfs Sirmacis magabiztosan, több mint egy perc előnnyel nyerte meg hazai versenyét. Sirmacisnak ez volt idei harmadik győzelme. Kajetanowicz nem bánkódott a negyedik hely miatt, hiszen ezzel is bebiztosította az Európa-bajnoki címét. A Botka Dávid-Szeles Péter kettős délelőtt visszacsúszott a 11. helyre, de okosan versenyezve végül a 9. helyen fejezték be a versenyt.
Az ERC2-ben a bajnoki címért versengő  Łukasz Habaj és Wojciech Chuchała is bukott, ezzel utóbbi lett a bajnok. Ebben a kategóriában volt érdekelt az ifj. Érdi Tibor-Papp György kettős, akik a kategória 6., és abszolút 13. helyen fejezték be a Rally Liepajat.
AZ ERC3-ban ma tovább folytatódott a hatalmas csata a bajnoki címért. Chris Ingram reggel vissza vette a vezetést, de előnye nulla (!!!) másodperc volt Griebellel szemben, csak a több nyert szakasz miatt vezetett. A következő gyorson Griebel vissza is vette a vezetést, később Ingram letért a pályáról, így visszacsúszott a negyedik helyre. Majd a szerviz után elektronikai hiba miatt ki is kellett állnia. Griebel végül megnyerte a versenyt, amivel a Juniorok között bebiztosította a bajnoki címét. A kategória két magyar indulója közül egyedül a Klausz Kristóf-Nyirfás Julianna kettősnek sikerült a versenyt befejeznie. Abszolútban a 21., míg kategóriában a 8. helyen fejezték be a Rally Liepajat. A Vérkonyi Szabolcs-Csányi Botond duó a 10. szakasz után állt ki technikai hiba miatt.

A rallycross világbajnokság spanyolországi fordulóján az elődöntőben a bajnoki címért küzdő Petter Solberg és Mattias Ekström egy futamba került, ezt a svéd versenyző nyerte. A címvédő csak a 4. lett, így nem jutott a döntőbe. Ekström a döntőben sem talált legyőzőre, ezzel újra átvette a vezetést a világbajnokságon. Most 10 pont az előnye Solberggel szemben. A döntőben Hansen lett a második, megelőzve Kristofferssont.
Az Európa-bajnokság Supercar kategóriájában ma már nem jött ki annyira a lépés a magyaroknak. Kiss Pál Tamás és Kárai Tamás is negyedik helyet szerzett az elődöntők során, így a döntőbe jutás nem jött össze számukra. Miután a kvalifikációk után a 13. helyen állt, Csucsu az elődöntőkig sem jutott el. A döntőben Kevin Hansen nyert, Rustad és Linnerud előtt.
S1600-as kategóriában több sikert értek el honfitársaink. Marton Gergely a 12., míg Szíjj Zslt “Jolly” a 13. helyen állt a kvalifikációk után, így számukra ott véget ért a hétvége. Az elődöntök során, Luigi 3., míg Szabó Krisztián 2. helyet szerzett, így mindketten ott voltak a döntőben. A döntőt Linnemann nyerte megelőzve Luigit és Navickast. Szabó Krisztiánt a 6. helyen intette le a kockás zászló.