Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / F1-esek és Le Mans menők a Dakaron

F1-esek és Le Mans menők a Dakaron

Fotó: Red Bull

Van olyan korábbi F1-es versenyző, aki már nyert Le Mans-i 24 órást és Dakart is.

A kétszeres Formula-1-es világbajnok Fernando Alonso már a Le Mans-i 24 óráson is nyerni tudott. 2020-ban Szaúd-Arábiában a Dakar Rallyba is belekóstolt. A 13 helyen fejezte be a versenyt. Már több olyan F1-es versenyző indult a Dakaron, aki Le Mans-ban is le tette a névjegyét.

Jacky Ickx a Formula-1-ben 8 nagydíjat nyert és kétszer második lett az összetettben. Az 1983-as Dakart megnyerte. Hat évvel később ismét nyerhetett volna, de a pénzfeldobás Ari Vatanenek kedvezett. (Jean Todt nem akarta kockáztatni a Peugeot győzelmét ezért pénzfeldobással döntött Ari Vatanen és Jacky Ickx között. A 10 frankos Vatanenéknek kedvezett.)
Utolsó Dakarján lányával, Vaninával indult.

Jacky Ickx hatszor tudott nyerni a Le Mans-i 24 óráson. Ezzel ki is érdemelte a „Monsieur Le Mans” nevet, mindemellett 2000-ben a város díszpolgárává választották. A hat győzelemből 4-et a Porsche színeiben szerzett.

Philippe Aliot hosszú és viszontagságos, és nem túl eredményes Formula-1-es karriert tudhat maga mögött. Egy Nissan volánjánál 6. lett az 1986-os Dakaron.

Kevesen tudják, hogy a kétszeres Dakar győztes Jean-Louis Schlesser egykor a Formula-1-ben is szerencsét próbált. 1983-ban indult először F1-es futamon. A következő éveket a Williams tesztpilótájaként töltötte. Jelentős szerepe volt az aktív felfüggesztés kifejlesztésében. Az 1988-as Olasz Nagydíjon ő ugorhatott be a bárányhimlős Nigel Mansell helyére. A McLarennel versenyző Ayrton Senna útban volt az újabb diadala felé, amikor másodszor is le akarta körözni Schlessert. A két versenyző félre értette egymást és összeütközött. Senna kiesésével a Ferrari nyert a hazai nagydíján pár nappal a legendás Enzo Ferrari halála után. Abban az évben az volt az egyetlen verseny, ahol nem McLaren győzelem született.

A híres színész Jean-Paul Belmondo fiára, Paul Belmondora a magyarok azért emlékeznek leginkább, mert a 2006-os Dakaron vele ütközött Kiss Sándor, ami a magyar versenyző kieséséhez vezetett.
Paul Belmondo 27 Formula-1-es versenyre nevezett, de csak 20 alkalommal sikerült kvalifikálnia magát.

Ukyo Katayama is kipróbálta magát a sivatagban, ötször indult a Dakaron. F1-es pályafutása alatt nem szerzett pontot. Legjobb helyezése egy 8. hely volt. Az 1999-es Le Mans-i 24 óráson második lett. Mellesleg 2002-ben sikerült a Mount Everestet is megmásznia.

Jean-Pierre Jabouille neve hallatán valószínűleg mindenkinek az ugrik be, hogy ő nyerte az első versenyt az F1-ben egy turbómotorral hajtott autóval. 1984-ben és 1985-ben is egy győzelemre is esélyes Porschéval indult a sivatagi shown, de mindkétszer baleset lett a vége.

Patrick Tambay több futamot is nyert a Ferrarival az F1-ben, elsőnek 1987-ben indult a Dakaron, rögtön nyert is három szakaszt és végül a 20. lett. A következő évben már a harmadik helyen finiselt, utána még többször is indult.

A Ligier színeiben hat F1-es nagydíjat nyert Jacques Laffite. A Porschéval nem tudta teljesíteni az 1988-as Dakart. Egy évvel később már Nissannal indult, de ismét nem látta meg a célt. 1994-ben kisebb meglepetésre a motorosok mezőnyében indult, a célt két keréken sem látta meg. Legjobb eredményét, egy hatodik helyet 1997-ben érte el-már újra autóban.

Jean-Pierre Jarier dobogós volt az 1974-es F1-es Monacói Nagydíjon. Bár szerzett egy pole-t is 1978-ban Kanadában a Lotus beugró pilótájaként, igazán nagy eredményt nem ért el a királykategóriában. Az 1985-ös Dakaron egy Mercedessel indult, a negyedik szakasz után a második helyen állt. Műszaki hiba miatt nem tudta végül teljesíteni a versenyt.

Henri Pescarolo 1968 és 1976 között összesen 64 F1-es futamon indult és egyszer, az 1970-es Monacói Nagydíjon a dobogóra is felállhatott a Matra színeiben. A Le Mans-i 24 órás viadalon 33 alkalommal állt rajthoz, utoljára 57 évesen. Négy alkalommal (1972, 1973, 1974, 1984) nyerte meg a legendás versenyt. A Dakaron 1980-ban indult elsőnek, 2006-ig többször is neki vágott a sivatagnak, egy hetedik hely volt a legjobb eredménye. Igaz saját bevallása szerint nem is győzni ment, hanem a kaland miatt indult.

Tomas Enge 3 futamon indult a Formula-1-ben a Prostnál. Ezt követően a Le Mans-i 24 óráson állt rajthoz 2002 és 2010 között. Legjobb eredménye egy kategória 4. hely 2009-ből. 2021-ben indul először a Dakaron egy SXS-al.