Skip to content
Főoldal / Extreme E / Ezért kezdődik Szaúd-Arábiában az Extreme E

Ezért kezdődik Szaúd-Arábiában az Extreme E

Extreme E
Fotó: Extreme E

Hétvégén rajtol az Extreme E első szezonja, ahol a környezettudatosságot hirdetve versenyeznek elektromos SUV-okkal.

Április 3-4. között rendezik a legelső Extreme E versenyt, a Desert X Prix-t. Szaúd-Arábiában, Al Ulában lesz a verseny, a szervezők ma azt is elárulták, miért ezt választották első helyszínnek.

„Az Extreme E egy nagyon várt versenysorozat, amelyet azért indítottak, hogy bemutassák a környezetbarát technológia kompromisszumok nélküli képességét arra, hogy világszerte a legnagyobb kihívást jelentő terepeken versenyezzen autóival. Úgy döntöttünk, hogy az első versenyünket Al Ulában rendezzük, azzal a céllal, hogy rávilágítsunk az elsivatagosodás jelentette veszélyekre. Al Ula csodálatos homokdűnéi és lélegzet elállító kilátásai tökéletes hátteret jelentenek a versenyen résztvevő innovatív mérnöki remekművek kihasználásának és a világszínvonalú vezetési képességek bemutatásához” – mondta Alejandro Agag, az Extreme E alapítója és vezetője.

Az Extreme E vezető célja az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kiemelése a világ különböző ökoszisztémáival, miközben bemutatja a teljesen elektromos SUV-ok teljesítményét extrém körülmények között.

Az éghajlatváltozás, például a növekvő hőmérséklet, valamint a gyakoribb és hosszabb aszályos időszakok, az emberi tevékenységek mellett, mint például az erdőirtás, a túlzott legeltetés, a nem fenntartható víz használat és a mezőgazdasági gyakorlatok, mind hozzájárulnak a környezet és a termelékenység romlásához. Ez az elsivatagosodás. Csak az elsivatagosodás és az aszály következtében évente mintegy 12 millió hektár termőterület válik meddővé.

Az elkövetkező évtizedekben az előrejelzések szerint egyes régiókban az átlagos vízellátás 10-30 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy világszerte 2,4 milliárd ember él majd olyan területeken, ahol erős lesz a vízhiány, és 700 milliót kényszerítenek lakóhelyének elhagyására.

A Szaúdi Vízió 2030 által vállalt kötelezettségek részeként az ország arra törekszik, hogy megóvja környezetét a hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelésével, átfogó újrafeldolgozási projektek létrehozásával, a szennyezés minden típusának csökkentésével és az elsivatagosodás elleni küzdelemmel. Az ország a víz készletek optimális felhasználásának előmozdítását tervezi a fogyasztás csökkentésével, valamint a kezelt és megújuló víz felhasználásával. A Szaúdi Vízió 2030 részeként az ország szeretne a természetes nap – és szélenergia-potenciáljára építeni.

A Desert X Prix április harmadikán, szombaton kezdődik a kvalifikációs fordulókkal. A döntő másnap lesz. A kvalifikációk élőben lesznek láthatóak a sorozat weboldalán. A döntő vasárnap 11:55-től élőben lesz nézhető a Spíler TV-n.

Az Extreme E első szezonjában indul többek között Sébastien Loeb, Jenson Button, Johan Kristoffersson, Molly Taylor, Laia Sanz, Carlos Sainz, Catie Munnings és Timmy Hansen is.