Skip to content
Főoldal / Extreme E / Extreme E: Loeb és Gutiérrez az élen

Extreme E: Loeb és Gutiérrez az élen

Desert X Prix
Fotó: Extreme E

Eseménydús nappal vette kezdetét az új elektromos sorozat.

A kvalifikációkkal megkezdődött az Extreme E első éles versenynapja. A Desert X Prix Szaúd-Arábiában Al Ulában kerül megrendezésre. A 8,8 kilométeres pálya tartalmaz kanyonokat, dűnéket és sziklákat. 33 útvonalpont jelöli a pályát.

A kvalifikációk után a kombinált eredmények alapján a Lewis Hamilton X44 csapatában versenyző Sébastien Loeb-Cristina Gutiérrez páros áll az élen.
„Nagyon örülünk, hogy az első helyen végeztünk a kvalifikáción. A mai nap nagyon jól sikerült, és az egész X44 csapat nagyszerű munkát végzett az autóval nehéz körülmények között. Mi voltunk az első pilóták, akik kihajtottak a pályára, így nehéz volt tudni, mire számítsunk az első selejtező körben, de nyilvánvalóan a stratégiánk megtérült, és elértük a szükséges időt. Holnap új nap lesz, és a többi csapat is nagyon magas színvonalat képvisel, ezért folytatnunk kell azt, amit ma elkezdtünk. Nyomnunk kell a győzelemért” – mondta Loeb.

A két spanyol Dakar-menő, Carlos Sainz és Laia Sanz végzett a második helyen.
„Figyelembe véve, hogy ez még csak a verseny első napja, elégedettek vagyunk. Összességében a második leggyorsabb időt állítottuk be, és pontokat szereztünk. Holnap az első elődöntőben leszünk, ahonnan csak két csapat jut be a döntőbe. A vasárnapi cél a döntőbe jutás. Tudjuk, hogy nehéz lesz, a ma látott köridők alapján” – mondta Sainz.

Johan Kristoffersson és Molly Taylor, a Rosberg X Racing versenyzői voltak a harmadik leggyorsabbak. Az Andretti United versenyzőjének, Catie Munningsnak volt egy defektje a Q1-ben, így Timmy Hansennel csak a negyedik helyen finiseltek. Így ők holnap a Crazy Raceben indulnak. Ott majd a Hispano Suiza XITE Energy Team (Oliver Bennett / Christine Giampaoli Zonca) és JBXE (Jenson Button / Mikaela Åhlin-Kottulinsky) csapatokkal küzdhetnek. Előbbi csapat 75 másodperces büntetést kapott a sebesség túllépésért a versenyző cserélő zónában, míg utóbbinak a pályán volt egy nem tervezett megállása.

A Segi TV Chip Ganassi Racing (Kyle LeDuc / Sara Price) szervó gondokkal küzdött, így ők a Shoot out-ban lesznek érdekeltek vasárnap. Az Extreme E első versenynapján több borulás is volt. Az ABT CUPRA XE pilótája, Claudia Hürtgen egy megcsúszást nem tudott megfogni és egy nagy bukás lett a vége. Szerencsére csak a nyelvét harapta el. Stéphane Sarrazin (Veloce Racing) szintén borult, az ODYSSEY 21 elektromos SUV pedig annyira megsérült, hogy nem is tudják folytatni a hétvégét.

Extreme E Desert X Prix kombinált kvalifikációs eredmények:

  1. X44 (Sébastien Loeb / Cristina Gutiérrez) 21:55.998
  2. ACCIONA | Sainz XE Team (Carlos Sainz / Laia Sanz) +41:097
  3. Rosberg X Racing (Johan Kristoffersson / Molly Taylor) +50:825
  4. Andretti United (Timmy Hansen / Catie Munnings) +1:08.536
  5. Hispano Suiza XITE Energy Team (Oliver Bennett / Christine Giampaoli Zonca) +3:14.734
  6. JBXE (Jenson Button / Mikaela Åhlin-Kottulinsky) +4:54.880
  7. Segi TV Chip Ganassi Racing (Kyle LeDuc / Sara Price) +2 kör
  8. ABT Cupra XE (Mattias Ekström / Claudia Hürtgen) +3 kör
  9. Veloce Racing (Stéphane Sarrazin / Jamie Chadwick) +4 kör