Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Extrem E a 2020-as Dakaron

Extrem E a 2020-as Dakaron

Először vesznek részt versenyen az elektromos SUV-ok.

2021 februárjában kerül megrendezésre az Extrem E első szezonja, ahol az indulok 1650 kg-s, 550 Le-s elektromos SUV-okkal versenyeznek majd.

Ennek a különleges versenynek a megálmodója Alejandro Agag volt, akinek célja a versennyel felhívni a figyelmet a klímaváltozás pusztító hatására, és arra buzdítani az embereket, hogy tegyünk Földünkért. Az éghajlat-védelem iránti elkötelezettség részeként az Extreme E csatlakozott az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéhez. A verseny 5 különleges helyszínen zajlik majd, melyek többek között az Északi-sarki jégolvadásra, az amazonasi esőerdő-irtásra, a Csendes-óceán műanyag-szennyezettségére, a Szahara elsivatagosodására, a gleccserek olvadására, a Himalája ökoszisztémájának és földünk állatfajainak kipusztulására hívják fel a figyelmet. A három napon át tartó verseny egy nagyjából 10 km2 nagyságú területen zajlik majd.

Előtte azonban az Odyssey 21 névre keresztelt autók részt vesznek a 2020-as Dakar Rally shakedonwján majd az utolsó, Haradh-Kiddija közötti szakaszon már a mezőnnyel együtt indulnak. 20201-ben az Extrem E egyik helyszíne is Szaúd-Arábia lesz.

„Elkezdtük ösztönözni a hibrid és az elektromos járművekkel való részvételt a Dakaron, azzal a középtávú célkitűzéssel, hogy bevezessünk számukra egy külön kategóriát. Az Extreme E jelenléte a januári versenyen meggyőzött bennünket, hogy a helyes irányba haladunk ezzel a projekttel, és inspirál bennünket, hogy még gyorsabban menjünk tovább a projekt megvalósításában.”-mondta David Castera, a Dakar Rally versenyigazgatója.

2017-ben már teljesítették egy teljesen elektromos autóval a Dakar Rallyt. Erről bővebben ITT olvashatsz.

Az Extreme E első szezonjának lesz magyar kötödése is, hiszen a kétszeres rally Európa-bajnok Bessenyey Zoltán és a rallycross Európa-bajnok Szabó Krisztián is indul. Az ellenfeleik között lesz a 2019-es rally Európa-bajnok Chris Ingram, korábbi Formula-1-es versenyzők, Bruno Senna, Nelson Piquet Jr és Karun Chandhok. A Formula-E-ből Jérôme d’Ambrosio, Daniel Abt, Antonio Felix da Costa és Oliver Turvey indul. Továbbá Loic Duval a DTM-ből, és az együléses szériákból Billy Monger. A Dakar egyik motoros menője, Sam Sunderland is vezetni fogja az Odyssey 21-et.. Hölgyek is lesznek az Extrem E mezőnyében Mikaela Åhlin-Kottulinsky és Katherine Legge révén.