Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / “Észrevettem, hogy körülöttem csak Lada Nivák vannak”

„Észrevettem, hogy körülöttem csak Lada Nivák vannak”

Niva Red Legend Team
Fotó: Lada

Ezen Szibériában tett felfedezés után döntötte el Mario Jacober, hogy 2022-ben egy Lada Nivával indul a Dakar Classicon Szaúd-Arábiában.

Júniusban már beszámoltunk róla, hogy a Lada Niva 34 év után visszatér a Dakar Rallyra. A júniusban még Team Racing Lada néven futó csapat neve időközben Niva Red Legend Teamre változott, köszönhetően annak, hogy időközben a Lada gyár is beállt mögéjük. Így a korábban meghirdetett pályázat nyertesének választott Rothmansos dizájnnak búcsút kellett mondaniuk és a fenti képen látható dizájn lesz végül a Niván. A svájci Mario Jacober és Sladjan Miljic egy 1984-es Lada Nivával indul, így a Dakar Classic H1-es kategóriájába lesznek értékelve, amelybe az 1986-ig gyártott autók tartoznak. Interjú Mario Jacoberrel.

-Először is, hogyan jött ez az egész, és miért választottad a Ladát?
-Idén január 5-én Szibériába mentem, hogy meglátogassam feleségem rokonait. Ez volt az egyik leghidegebb tél, és mindannyian úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy lékhorgászatra. Szóval ott voltunk egy befagyott tavon, és észrevettem, hogy körülöttem csak Lada Nivák vannak. Csodálkoztam, hogy ezek az autók -35 Celsius fokban tovább működtek, úgy gondoltam, hogy elég strapabírók, és potenciálisan jó autók rallyra. Némi kutatás után rájöttem, hogy a Niva valóban nagyon sikeres volt Dakaron. Aztán rájöttem, hogy szükségem lenne egy navigátorra, és ekkor felhívtam Sladjant, aki azt mondta: „Ez egy őrült ötlet, csináljuk!”.

-Micsoda kezdete egy kalandnak! Miért nagyszerű választás a Lada Niva a Dakarra?
-Először is a Lada Niva egy orosz terepjáró, másodszor a feleségem családja az autóiparban dolgozik, és nagy tapasztalattal rendelkezik a Lada Niva területén. Ezért döntöttünk úgy, hogy Szibériában építjük meg a Nivát. A Niva emellett könnyű és kompakt, így viszonylag könnyen átmegy egyenetlen terepen is.

-Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amikkel eddig találkoztatok?
-Az autó oroszországi építését, Svájcból munkánk mellett menedzseltük. Ez volt a fő kihívás. Számos kihívással találkoztunk, amikor az autót a semmiből építettük. Például megpróbáltunk hűek maradni a 80-as évek autóihoz és ugyanazt a bukóketrecet használjuk, ami végül túl bonyolulttá vált, mert nem felelt meg a modern biztonsági előírásoknak. Ennek ellenére sikerült visszanyernünk a privát amatőr csapatok izgalmát, akik ’79-ben először vállalták a kihívást a Dakaron egy Nivával, amelyet nem teljesen építettek át. Rendkívül hálásak vagyunk a Ladának, barátaink és családunk támogatásáért, akik segítettek eljutni idáig, és különösen a feleségemnek, aki rengeteg időt és támogatást kaptam, hogy ez megtörténjen. 12 hónap alatt mindent elvégezni, maga egy igazi verseny volt.

-Melyek azok a módosítások, amelyeket az autón végrehajtottatok?
-Felújítottuk a motort, és megerősítettük az alvázat, ahol a lengéscsillapítók vannak, de nem tettünk semmit a teljesítmény javítása érdekében, elsősorban a tartósság javítására koncentráltunk. A legfontosabb az, hogy az autó a lehető legkönnyebb legyen, így a motorháztető, az ajtók és a csomagtérfedél üvegszálas, a belső teret pedig lecsupaszították. Ugyanazokat a Pirelli gumikat használjuk, amiket akkor is használtak. Van egy egyedi 110 literes üzemanyagtartályunk is, amivel 800-1000 km-es hatótávolságunk van.

-Sok támogatást kaptatok már, meglepő volt?
-Amikor Szibériában teszteltünk, a helyi média felkapta, hogy mit csinálunk, és azt mondták, hogy „ez a két svájci srác visszaviszi a Ladát Dakarra”. Így felkeltettük magának a Lada gyárnak a figyelmét, és megállapodtunk, hogy közösen készítünk valamit. Így terveztük meg azt a festést, amely a Lada sportversenycsapatok örökségét tükrözi. A láng motívumok a Lada Samara T3-ra emlékeztetnek, amit 1995-ben használtak. Igyekeztünk a Lada Sport DNS-ét beépíteni az autónkba. Így kaptuk a Niva Red Legend nevet – ezzel tisztelegve a privát pilóták előtt, akik úttörő szerepet játszottak a Dakaron. Nagyon szerencsések és hálásak vagyunk a Lada támogatásáért, és szívmelengető volt a sok támogatás, amit Oroszországból kaptunk.

-A Ladák az elpusztíthatatlanságukról híresek. Tapasztaltad már ezt?
-Az autó Oroszországban volt, így a szerelő a Lada Togliattiban lévő központjába vitte az autót. Majd onnan a kész versenyautóval visszamentünk Svájcba. Összesen 5750 kilométert mentünk, ami nagyszerű teszt volt az autó számára. Utána egy kőbányában teszteltünk, csak próbáltunk minél többet tesztelni, és eddig az autó tökéletesen bírta ezeket a körülményeket.

-Mennyire vagytok magabiztosak a verseny előtt?
-Annyira készen állunk, amennyire csak lehet, tekintve, hogy kevesebb, mint 11 hónapja vágtunk bele ebbe a csodálatos kalandba! Célunk, hogy január 14-én a célban legyünk. Nagy a verseny 145 versenyzővel, és mi újoncok vagyunk a Dakaron, így érdekes lesz látni, hogyan fogunk teljesíteni. Meredek tanulási görbe lesz, de biztosan nagyon jól fogunk szórakozni!