Skip to content
Főoldal / ERC / Első győzelmét szerezte az ERC-ben Crugnola

Első győzelmét szerezte az ERC-ben Crugnola

Andrea Crugnola Rally di Roma Capitale
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Csomós Mixiél pontszerzéssel tértek vissza az Európa-bajnokságra.

Andrea Crugnola a mai Rally di Roma Capitalen elért győzelmével öt különböző győztest avattak az idei szezonban. Crugnola korábban két alkalommal is kínzó közel járt ahhoz, hogy megnyerje a hazai ERC-versenyt, de önhibáján kívül nem tudott győzni.

A Citroën C3 Rally2 pilóta számára azonban minden jól alakult, miután Pietro Elia Ometto navigátorával együtt domináns teljesítményt nyújtott, és a duó először nyert az ERC-ben, miközben a harmadik olasz bajnoki címüket is megszerezték.

A kétszeres Európa-bajnok Giandomenico Basso lett a második, Hayden Paddon pedig a harmadik helyen erősítette meg a helyét a bajnoki címért a tűző olasz napsütésben lezajlott drámai utolsó előtti szakasz után.

A 29,08 km-es Santopadre-i szakasz megismétlése több versenyzőnek is sokba került, köztük Yoann Bonatónak, aki szoros csatát vívott Bassóval a második helyért, de a sok megálló egyike volt, aki defektes kereket cserélt.

„Minden évben öröm az ERC versenyzői ellen küzdeni, mert – különösen idén – a színvonal tényleg őrületesen magas, így mindig kihívás” – mondta Crugnola, aki 23,1 másodperces előnnyel nyert, miután nyolc szakaszgyőzelmet szerzett. „A rajt előtt azt mondtam, hogy arra koncentrálok, hogy megnyerjem az olasz bajnokságot, de a rali megnyerése nagyon különleges, nagyon boldog vagyok, és köszönöm a csapatomnak, a Citroënnek és a Pirellinek.”

Crugnola 20,2 másodperccel Basso előtt kezdte meg a vasárnapi döntő szakaszt. A nap első két szakaszán Bassót megelőzve tovább növelte előnyét, majd a 29,08 km-es Santopadre 1 szakaszon győzött, és 23,7 másodpercre növelte előnyét Yoann Bonato előtt, miután a francia a 10. szakaszon elvette a második helyet Bassótól.

Amikor azonban Bouffier az Alatri 2 virtuális sikánjánál késett, Basso visszavette a második helyet, amelyet Bonato szerencsétlen megállása után a 12. szakaszon a célba érkezésig megtartott.

A rverseny utolsó előtti szakasza drámai hatással volt a végső sorrendre: Alberto Battistolli, Simone Campedelli, Andrea Mabellini, Filip Mareš és Simone Tempestini is megállt, és ennek következtében erős pontszerző helyezéseket veszített. Mathieu Franceschinek egy bejelentett üzemanyagpumpa-probléma miatt kellett kitolnia a vadonatúj Škodáját a 12. szakasz stop állomásából.

A versenyre visszatérő kétszeres ERC-bajnok Alexey Lukyanuk számára a 10. szakaszon egy sérült gumiabroncs – a második a versenyen – okozott még több csalódást. A végső sorrendben a 20. helyen végzett.

Csomós Miklós és Bán Viktor a hetedik helyen zárt visszatérő versenyükön. A Power Stagen második időt értek el. László Martinék nem tudták befejezni a versenyt. ERC4 13. helyén zárt Juhász Csaba és Pásztor Tamás. A tegnapi baleset után szuperrallyval visszaállt Hangodi Bendegúz és Bunkoczi László. Végül ők sem fejezték be a versenyt.

A bajnokság augusztusban az aszfaltos Barum Rallyval folytatódik.

ERC Rally di Roma Capitale 2023 végeredmény:

1. A Crugnola / P Ometto ITA Citroën C3 Rally2 1:52:35.2
2. G Basso / L Granai ITA Škoda Fabia RS +23.1
3. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N +53.8
4. E Llarena / S Fernandez ESP Škoda Fabia RS +1:54.5
5. S Wagner / G Winter AUT Škoda Fabia RS +2:06.2
6. Y Bonato / B Boulloud FRA Citroën C3 Rally2 +2:12.4

A bajnokság állása:
H Paddon 163pts
M Sesks 108pts
M Ostberg 80pts