Skip to content
Főoldal / Egyéb autósport / Ekström negyedszerre a Bajnokok Bajnoka

Ekström negyedszerre a Bajnokok Bajnoka

Ekström
Fotó: Race of Champions

A svédet az ellenfelek mellett az autóban keletkező kisebb tűz sem tudta megállítani.

A Race of Champions mai első kiesője David Coulthard volt, akit Adrien Tambay ejtett ki. Mick Schumacher pedig Felix Rosenqvistet búcsúztatta a nyolcaddöntők előtt. Tambay számár ez lett a végállomás, miután Schumcher legyőzte. Eddigre már a kiesők táborát erősítette Mika Hakkinen is, aki Felipe Drugovich-al szemben maradt alul. A finnek számára a mai nap is hamar véget ért miután Valtteri Bottast Tom Kristensen búcsúztatta. Jamie Chadwick pedig nem bírt Sebastian Vettellel.

A nyolcaddöntőn nem jutott tovább a tavalyi Bajnokok Bajnoka, Sébastien Loeb. A francia Thierry Neuvilletől kapott ki. Oliver Solberg pedig apukáját, Pettert győzte le. Az amerikaiak számára is véget ért a Race of Champions miután Tanner Foustot Johan Kristoffersson, Travis Pastranat pedig Mattias Ekström ejtette ki.

Negyeddöntők

Schumcher a negyeddöntőben egy győzelemmel kezdett Drugovich-al szemben. A második versenyen előbb a brazil, majd a német is hibázott. Végül előbbi nyert, de az összidők alapján utóbbi jutott tovább. Vettel simán 2:0-ra nyert Kristensen ellen.

Oliver Solberget a tegnapi teljesítménye alapján sokan a mai nap győztesének várták. Azonban Neuville elleni első versenyén hibázott a hídnál, nekiment a betonkorlátnak és felgyűrte a jobb első kerékre a molinót. Miután nem tudta befejezni a versenyt, automatikusan 10 másodperc hátrányba került a belgával szemben. Bár Oliver megnyerte a második versenyt, a hátrányát nem tudta ledolgozni, így jobb idejének köszönhetően Neuville jutott az elődöntőbe.

A tegnap egy csapatot alkotó Ekström és Kristoffersson nagyot csatázott egymással, keményen használták a hófalakat is. Végül mindkét futam Ekström sikerével zárult.

Elődöntők és döntő

Schumcher simán jutott a döntőbe miután Vettel az első versenyükön átcsúszott a másik nyomvonalra, mivel sok időt veszített. Ekström előre mindössze 0,038 mp-vel volt jobb Neuvillenél. Másodjára az első kör után még úgy tűnt nyerhet a belga, azonban a második körben volt két két kisebb hibája, így ismét a svéd nyert.

A döntőben Ekström előbb három tizeddel volt gyorsabb Schumachernél a Polarissal. A második verseny a Supercar Litessal is izgalmas lett. Ekström autójában fél kör után füst keletkezet egy kisebb tűz miatt. A vendég navigátora szeretett volna megállni, a svéd inkább egyik kezével próbálta megállítani a tüzet. Nem csak befejezte a versenyt, hanem meg is nyerte, így Mattias Ekström lett 2023-ban a Bajnokok Bajnoka.

Ekström negyedszerre lett a Bajnokok Bajnoka. 2006-ban Loeböt győzte le a döntőben, majd 2007-ben és 2009-ben Michael Schumachert. Most pedig, Michael fiát, Micket.