DTM: Az ítélet napja-avagy az idei év számokban

Fotó: DTM

Összegyűjtöttük a 2017-es DTM szezon statisztikáit.

A DTM 2017-es szezonja során a 18 verseny alatt 11 különböző győztest avattak
Az idei bajnok René Rast három versenyt nyert. Jamie Greent és Lucas Auert szintén háromszor intette le elsőnek a kockás zászló. Paul Di Resta, Mattias Ekström, Maro Engel, Timo Glock, Maxime Martin, Mike Rockenfeller, Bruno Spengler, Robert Wickens és Marco Wittmann 1-1 futamot nyert. Engel moszkvai győzelme azért is volt különleges, mert utána már csak olyan versenyző volt a mezőnyben ak rendelkezett DTM futam győzelemmel.

Mind a 18 versenyző szerzett pontot, 16-an közülük a dobogón is álltak
A legtöbb dobogót, szám szerint 6-6-ot Ekström és Rockenfeller szerezte. René Rast és Marco Wittmann ötször pezsgőzhetett a dobogón. 4-4 alkalommal végzett a top 3-ban Lucas Auer, Maxime Martin, Robert Wickens, Timo Glock és Jamie Green. Tom Blomqvist és Augusto Farfus volt az a két versenyző, akiknek nem jött össze a dobogó 2017-ben.

Három versenyző vezette a bajnokságot
Auer az első öt futam alatt vezette a bajnokságot. Ekström vezette a legtöbb versenyen. kilencen a bajnokságot. Rast négy futam után vezette a tabellát. Érdekesség, hogy a bajnokság felénél is a későbbi győztes Rast állt az élen. A három versenyző hétszer váltotta egymást az élen.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy 3 pont előnnyel nyerték meg a bajnokságot
1987-ben Eric van de Poele (BMW) Manuel Reuter (Ford) előtt, valamint 2007-ben Bruno Spengler (Mercedes) szintén három ponttal előzte meg Mattias Ekström-öt (Audi).

Az idei évtől bevezették a kvalifikációs pontokat
2017-től az időmérő első három helyezettje 3-2-1 pontozásban részesült. Ez nagyban hozzájárult Rast bajnoki címéhez, ugyanis ő szerezte a legtöbb kvalifikációs pontot, 17-et. Wittmann 15-öt, míg Green 11-et szerzett. A bajnokságot sokáig vezető Ekström csak 5 pontot szerzett az időmérők során.

René Rast (Audi) és Mattias Ekström (Audi)) DTM Hungaroring 2017

3 versenyző rajtolt háromszor a poleból
René Rast, Lucas Auer és Timo Glock örülhetett három rajtelsőségnek. Green és Blomqvist kétszer, míg Farfus, Martin, Spengler, Wickens és Wittmann egyszer-egyszer várhatta a piros lámpák kialvását az első kockából.

Mind a 18 versenyző állt az élen
Green a maga 111 körével állt a legtöbbet az élen. Őt Rast (101 kör) és Spengler (82) követi. Green a 111 kör alatt 492 kilométeren át állt a mezőny élén. A Red Bull Ringi második versenyen vezették legtöbben a versenyt-kilencen. A szezon egyetlen rajt-cél győzelmét Rast szerezte a moszkvai első versenyen.

0.178 mp volt a legszorosabb befutó
A szombati zandvoorti versenyen Timo Glock nyert 0,178 mp-vel Marco Wittmann előtt.

A megszerzett pontok eloszlása versenynaponként
Timo Glock a megszerzett 133 pontból 103-at szerzett szombaton. A szombaton szerzett pontjaik tekintetében még Auer (100) és Rockenfeller (92) állhatna fel a képzeletbeli dobogóra. Vasárnaponként Ekström volt a legeredményesebb, 106 pontot gyűjtött. Őt márkatársai, Green (97) és Rast (96) követték. Rast nagyon kiegyensúlyozott volt, mivel szombatok alatt 83 pontot ért el. Loïc Duval mind a 22 pontját vasárnap szerezte.