Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / De Villiers újabb esete egy motorossal

De Villiers újabb esete egy motorossal

de Villiers
Fotó: Red Bull

Egy nappal az előző eset után történt. Ezúttal jóval nagyobb büntetést kapott a Toyota dél-afrikai versenyzője.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Giniel de Villiers a 2022-es Dakar Rally első szakaszán ütött el egy motorost. Ennek az esetnek a részletei ITT olvashatók.

A második szakaszon miután de Villiers átért egy dűnén, elgázolta a motort, ami a dűne mögött volt. Szerencsére a versenyző már nem volt a motorja közelében, és nem szenvedett sérülést. A motor azonban megsemmisült.

„Nem hallottunk riasztást a Sentineltől (a másik jármű közelségét jelző rendszer – a szerk.). Nem kételkedünk abban, hogy jelzést kaptunk. A probléma az, hogy a Sentinel gombja a navigátor oldalán található. A szelektív szakasz során a navigátor lába előre-hátra ugrál, és könnyen, akár véletlenül is megnyomhatja a gombot. Amikor átjöttünk a dűnéken, megláttuk a motorost, és kikerültem őt. A dűne alján megfordultunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a motoros nem sérült-e meg. Nem éreztük, hogy elütjük a motort. Aztán folytattuk a szelektívet. Nagyon szégyelljük magunkat, hogy ilyesmi megtörtént. Elnézést kérünk az esetért és készek vagyunk kompenzálni a motor felújításának költségeit” – mondta de Villiers a felügyelőknek.

Az érintett felek ma találkoztak a FIM sátrában és megegyeztek abban, hogy De Villiers fizeti a motor cseréjét, valamint fizeti a 2023-as Dakar Rallyra a nevezési díját. A motoros elégedett volt az ügy rendezésével.

A felügyelők a legénység magatartását szabálysértésnek tekintik, aminek következményekkel kell járnia. Mivel de Villiers önként felvette a kapcsolatot a versenyzővel, elnézést kért, és megtéríti az okozott kárt, a felügyelők öt óra időbüntetést szabtak ki rá. Ezzel a negyedik helyről a negyvenedik helyre fog visszacsúszni.