Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / De Villiers halálos fenyegetéseket kapott

De Villiers halálos fenyegetéseket kapott

de Villiers
Fotó: Red Bull

A Toyota versenyzője, Giniel de Villiers a két motorossal történt incidense után rengeteg gyűlölködő üzenetet kapott a közösségi médiában.

Giniel de Villiers előbb Cesar Zumaran ütötte el, amiért öt perces büntetést kapott. (Az esetről itt számoltunk be.) Később átgázolt Mohamedsaid Aoulad Ali motorján, amit a dűnén való átkelés után nem tudott kikerülni. Elsőnek ezért öt órás büntetést kapott ezért.

Később ezt a büntetését visszavonták, miután a Toyota pontos GPS adatokat tudott szolgáltatni az esetről, ami a büntetés kiszabásakor nem állt a felügyelők rendelkezésére. Sőt, a Sentinel biztonsági rendszer-szolgáltató, az ERTF vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az autó belsejében a vétel „megfelelő, de nem optimális” volt, ami a jel későbbi továbbítását okozhatta. Kiderült, hogy a rendszer mindössze két másodperccel az ütközés előtt figyelmeztette de Villierst, így nem maradt ideje reagálni.

De Villiers elismerte, hogy mélyen felzaklatta az interneten kapott gyűlölet.
„Hihetetlen az a gyűlölet, amit a közösségi médiában kapok, sőt halálos fenyegetést is kaptam. Ez az első alkalom, hogy ilyesmit tapasztaltam. Azt kell mondanom, hogy nem igazán kellemes” – kezdte a második hetet a negyedik helyről kezdő versenyző.

„Ez általában olyan emberektől származik, akik nem ismerik a helyzetet, nincsenek itt. Otthon ülnek, és nagyon könnyű hozzászólni valamihez, ha nem igazán ismeri a tényeket. De még mindig nagyon felháborító ezt látni. Tehát ebből a szempontból örülök, hogy ezen már túl vagyunk.”

„Tudjuk, hogy mindent megtettünk, hogy elkerüljük azt a motort. Nagyon nehéz a dűnéken, miközben emberek vannak a túloldalon.”

„A vizsgálatot kezdetben nem megfelelően végezték el. Az a jó, hogy a büntetés megszűnt, és most már versenyezhetünk, újra a versenyben vagyunk.”

Mindkét motoros megértette, hogy miért nem tudta elkerülni a balesetet. De Villiers szerint többet lehetne tenni a tereprali biztonsági színvonalának javításáért.
„Még mindig úgy gondolom, hogy meg kell próbálnunk még jobban javítani a biztonságon, mert ha a motorok és autók száguldanak ugyanazon a pályán ilyen dűnéken, az hihetetlenül nehéz.”

Kiderült de Villiersnek már a Dakar Rally elejétől gondja volt a Sentinellel.
„Az én autóban a Sentinel rendszer nem működött, amire az 1. szakasz elejétől panaszkodtunk. Az 1. szakasz elején 12 percet késtünk, mert nem működött megfelelően. Így nem hallottuk mindig a riasztást. Végül két napja megoldották. Rájöttek, hogy nem működik megfelelően, így ebben a helyzetben semmi esetre sem kaphattunk figyelmeztetést.”

„A legfontosabb, hogy mindkét srác jól van. Mindkét motorossal beszéltem, és nagyon kedves srácok. Elnézést kértem tőlük a történtekért. Az első srác a versenyben van még. Beszéltem vele, és teljesen megérti a helyzetet. A második srácot sajnálom, mert megsérült a motorja, nem tudta folytatni. Gondoskodunk róla, hogy jövőre legyen motorja és fizetjük a nevezési díját. Ez a legkevesebb, amit tehetünk, és ez megfelel a Dakar szellemének. Ez volt az első Dakarja és most nem élhette át a célba érés örömét. Egyébként úgy tűnt mások is áthajtottak a motorján.”