Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / De Villiers: Évek óta először izgatott vagyok a Dakar miatt

De Villiers: Évek óta először izgatott vagyok a Dakar miatt

Giniel De Villiers Dakar Rally 2021
Fotó: Red Bull

A Dakar Rally 2009-es győztese az elmúlt években nem élvezte annyira a versenyzést, de most az új szabályokkal nagyon várja a januári rajtot.

Giniel De Villiers sorozatban 18 Dakar Rallyn indult, ami a második legtöbb a rekorder Yoshimasa Sugawara mögött. Ennek ellenére a legutóbbi verseny kicsit csalódást nyújtó volt számára, főleg a gumik miatt. Januárban Szaúd-Arábiában meg kellett elégednie a 8. hellyel, a két másik Toyota Hilux pilóta, Nasser Al-Attiyah és Jakub Przygonski mögött.

2022-re azonban az új szabályokkal jelentős változás jön. A Toyota GR DKR Hilux T1+-on is 37 colos gumik lesznek, ami nagy különbséget jelent a korábbihoz képest. De Villiers az egész évet az új autó fejlesztésével töltötte. Az eredmények több mint pozitívak voltak, és növelték a hamarosan 50 éves pilóta önbizalmát, aki arról álmodik, hogy tizenhárom évvel egyetlen diadala után visszatérhet a győzelemért folytatott küzdelem örömeihez. De Villiersnek az a Dennis Murphy fogja az itiner olvasni, akivel az elmúlt öt évben a dél-afrikai tereprali bajnokságban indult.

„Egy farmon nőttem fel, és mindennel versenyeztem, ami a kezembe ügyébe került. Négy éves koromban kezdődött minden egy pedálos gokarttal. Apám szerette az autóversenyzést, és ezt a szenvedélyt rám is átadta. Aztán elindultam a pályán, különösen a túraautókban, mielőtt áttértem volna az terepralira” – kezdte a dél-afrikai versenyző.

„Többször átéltem már az örömöt, hogy a Dakar dobogón végezhettem, így az utolsó verseny természetesen csalódást okozott. Tudtam, hogy nagyon kevés esélyünk van a győzelemre. Az elmúlt két évben nagy gondot okozott a guminkkal kapcsolatos helyzet. Túl gyorsan haladtunk az abroncstechnológiánkhoz képest. Egyértelmű hátrányba kerültünk. Csak tavaly 24 defektem volt. Két szakaszon három defektem volt. Meg kellett várnom egy másik autót, hogy segítsen. Csak ezeken a szakaszokon több mint egy órát veszítettem a várakozásokból” tekintett vissza a 2021-es Dakar Rallyra.

„Most a 37 colos gumikkal más lesz a helyzet. Évek óta először izgatott vagyok a Dakar miatt. Valós nyerési eséllyel indulók. Az év nagy részét az új autónk fejlesztésével töltöttem, így elég elfoglalt voltam. A Dakar elején egy új autó sosem tökéletes, de én még mindig magabiztos vagyok. Tudom, hogy sok riválisunk lesz még. Számomra a legnagyobb veszélyt a tapasztalatot szerzett BRX pilóták jelenthetik, és elegem van már a Mini buggyk-ból” tekintett a 2022-es Dakarra De Villiers.