Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / De Villiers elütött egy motorost, megbüntették

De Villiers elütött egy motorost, megbüntették

De Villiers
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Az eset még a hétfői szakaszon történt. A dél-afrikai versenyző a büntetéssel több pozíciót bukott az összetettben.

Giniel de Villiers és Dennis Murphy még a 2022-es Dakar Rally vasárnapi, nyitó szakaszán ütöttek el egy motorost. A motoros elesett, majd intetett a toyotás párosnak. Az estről a videófelvétel került elő, amit a FIM képviselői tártak a szervező ASO elé.

„Ez egy homokos, sziklás rész volt. Lassan haladtam, és láttam, hogy a motoros a bal oldalon áll. Mivel egy szikla volt a homokban, a motoros felé haladtam, így elütöttem, ami miatt elesett. Ahogy a motoros felállt intett, ez egy jelzés volt számomra, hogy jól van, és mehetek tovább. Elhaladtam a motor mellett, és nem akartam újra megállni, mert nagyon homokos volt, és féltem, hogy elakadok” – mondta a felügyelőknek de Villiers.

A stewardok azonban úgy ítélték meg, a dél-afrikai versenyző megsértette az FIA Tereprali Sport Szabályzatának (CCRSR) 48.5. cikkelyét. A cikkely kimondja: „Ha egy versenyző érintett egy balesetben amely során egy személy, aki nem tagja a személyzetnek, fizikai sérülést szenved, a járműnek azonnal meg kell állnia és a 48.5.2 cikkelyben leírtak szerint eljárnia.”

A felügyelők kimondták, hiába integetett a motoros, hogy a páros folytassa a versenyt, attól még kötelező lett volna megállniuk és megbizonyosodniuk róla, hogy nem sérült-e meg. A páros ezért 5 perc időbüntetést kapott. De Villiersék ezzel, az összetett negyedik helyéről a hatodikra csúsztak vissza. Még fellebbezhetnek a döntés ellen.

Az eset videón: