Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / #DakarFuture

#DakarFuture

DakarFuture
Fotó: GAUSSIN

Ismertették a Dakar Rally környezetbarátabbá tételének részletes terveit, a DakarFuture-t, melyet fokozatosan vezetnek be.

A Dakar Rally sohasem zárkózott el az ismeretlen dolgok felfedezésétől. A 2021-es Dakar Rally kilencedik szakasza után a szervezők ma Neomban ismertették a Dakar Rally zöldebbé tételének a terveit. Ennek az energiaátállási tervnek a „DakarFuture” a neve. Ennek két fő pillére van: az autók és a motorok valamint a a szervezet logisztikájához kapcsolódó kibocsátások. A Dakar eltökélt szándéka, hogy teljes mértékben kihasználja szabadtéri laboratóriumi szerepét, hogy ösztönözze, tesztelje és érvényesítse a konstruktőrök által elért műszaki előrelepéseket annak tudatában, hogy a mai versenyjárművek a holnap széria járművei lehessenek.

Ezeket a változásokat fokozatosan, de állandó ütemben vezetik be:

  • 2022-ben már lesz külön alternatív kategória, amelynek középpontjában a hibrid, elektromos vagy hidrogénüzemű autókkal és kamionokkal versenyző versenyzők állnak, valamint azok, akik más kibocsátáscsökkentő technológiákat alkalmaznak. A sportszabályok kiigazításra kerülnek a megfelelő egyensúly elérése és minden projekt versenyképességének biztosítása érdekében.
  • 2026-ban az Elit kategóriákban (az élmezőny – a szerk.) az autósoknál és a kamionosoknál csak olyan járművel lehet indulni, ami megfelel az új, rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátási normáknak.
  • Néhány év elteltével ezen technológiák fejlődése várhatóan lehetővé teszi az amatőr versenyzők számára, hogy ugyanazoknak a követelményeknek megfelelő járműveket szerezhessenek be, hogy 2030-tól regisztrálhassanak a Dakarra. 2030-ban az autós és a kamionos kategóriát teljes egészében alternatív hajtású járművek teszik ki, zéró emisszióval.

A már ismert négy DakarFuture projekt:

A fenntartható bivouac

A DakarFuture másik fontos pontja a fenntartható bivouac (az esti táborok – a szerk.) létrehozása. Idén próbaüzemet tartanak a neomi bivouacnak egy részén. Két napig a sajtószoba, az eligazító terem képernyője, valamint egyéb területek napelem technológiával működnek, amely az energiatermelést, a tárolást és az újraelosztást egyetlen rendezett csomagban ötvözi. A közeljövőben az egész bivouacnak az áramellátását, így kívánják megoldani.