Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Dakar Rally: A Lada Niva sztori

Dakar Rally: A Lada Niva sztori

Lada Niva Dakar
Fotó: José Mario Dias/FOTOP

Már az első versenyen indultak az orosz terepjáróval, később több dobogós helyezés és szakaszgyőzelem is fűződik az autóhoz.

Az első Dakarok az első Nivákkal

1978. december 26-án elrajtolt az első Dakar Rally a párizsi Trocadero térről. A 80 fős autós mezőnyben két Lada Niva is feltűnt két francia párossal. Az első sivatagi shown a teljes mezőny egyharmada látta meg a célt a Rózsaszín tó partján. A célba érők között olt volt mindkét Niva is. A Minonzio/Le Dentu páros a 28. lett, míg a Dubosco/Froissart duó a 42. helyen ért be.

Jean Claude Briavoine és Bernard Clerisse eldöntötte, hogy egy Lada Nivával akarnak indulni az 1980-as Dakaron. Támogatójuk a francia Lada importőr, Jean Jacques Poch lett. Remekül kezdték a versenyt, megnyerték az első két szakaszt. A páros végül nem látta meg a célt. A másik három Niva viszont célba ért. Andre Trossat/Jacqui Touron egység a 19. helyen finiselt, a 26. lett az L. Bonaldi/J. Pilloux kettős. Kettővel mögöttük végzett Dubosco.

A dobogós helyek évei

Az 1981-es Dakar Rallyra már nem széria motorral, hanem egy kifejezetten a Dakarra tervezett 140 lóerős 1,8 literes motorral érkeztek a Ladák. Briavoine mellett a másik „gyári” autót Trossat kapta meg. Briavoine ezúttal már André Deliaire navigálásával három szakaszon is a leggyorsabb volt, a versenyt pedig a harmadik helyen zárták, megszerezve a Lada első Dakar dobogóját. Trossat Pierre Richarddal az oldalán a 11. helyen értek célba. A 38. lett a Levgerois/Boucher duó, míg a Goudot/Subtil kettős a 43.-ként ért be.

A rá következő esztendőben már négy autó indult a „gyári” színekben. Közülük azonban csak egy látta meg a célt, azt viszont nem is akárhol: a második helyen! A Briavoine/Deliaire kettős a második hely mellett két szakaszt is nyert. Jean Pierre Kurrer és Eric Briavoine, Jean Claude fia, André Trossat és Pierre Richard valamint az Alain Oger és Laurent Leboth párosok nem érték el a Rózsaszín tó partját.

A 83-as Dakar újabb dobogót hozott a Lada számára, ezúttal André Trossat és Eric Briavoine révén, akik öt szakaszt megnyerve a második helyen zártak. A verseny közepén olajszivárgással küszködtek, és volt olyan nap is amikor három defektjük volt. Jean Claude Briavoine és André Deliaire ezúttal „csak” a 36. helyen ért célba. Martine de Cortanze és “Nanouk” de Bellabre számára rettenetesen indult a Dakar, már a prológón elektromos gonddal küzdöttek, később kaptak még 15 óra büntetést is. A célba érés végül nem jött össze nekik.

Nagy nevek a Lada Nivák volánjánál

1984-re új autót fejlesztettek hosszabb tengelytávval és hosszabb motorháztetővel. Jean Pierre Jabouille, az ismert francia Forma-1-es pilóta és Michel Sardou, a népszerű francia énekes a VSD Pastis 51 színeiben indult egy Lada Nivával. Ott volt még a rajtnál André Trossat és Eric Briavoine, Pierre Lartigue és Jean Charles, Djaoui Bernard Darniche és Bernard Giroux valamint egy régebbi autóval Claude Laurent és Laurent Leboth. Egyik autó sem ért célba főleg a lengéscsillapítók hibája miatt. Trossat volt a kivétel, akit kizártak szakaszgyőzelme után, mivel megállapították, hogy a csapattársa által a területen végzett felderítés következtében talált egy rövidebb utat. Lartigue is nyert egy szakaszt a verseny során.

A következő évben Jabouille és társai már élvezhették a V6-os erőforrás előnyeit, új felfüggesztést és aerodinamikusabb karosszériát kapott az autó. A későbbi háromszoros Dakar-győztes Pierre Lartigue mellett egy új név is feltűnt: Jean-Louis Schlesser (A francia később 1999-ben és 2000-ben a saját maga által épített buggy-val nyerte meg a versenyt). Egyik autó sem látta meg a célt a felfüggesztés törések miatt. Két 84-es fejlesztésű Niva is indult az André Trossat és Jean Charles Djaoui, valamint Michel Gendre és François Gauthier párosokkal, de ők sem értek végig a versenyen.

1986-ra visszatértek a ’84-es változathoz egy továbbfejlesztett motorral. Az 1982-es Dakart megnyerő Bernard és André Marreau Ladára váltott, de nem értek célba. Pierre Lartigue és Bernard Giroux a negyedik helyen zárta a sivatagi showt.

1987-re újabb nagy név váltott Ladára. A korábbi F1-es versenyző és az 1983-as Dakart megnyerő Jacky Ickx. A belga versenyző navigátora Christian Tarin volt. A másik két Niván Pierre Lartigue és Jean Luc Roy, valamint Gérard Marcy és Thierry Gérin osztozott. A három autóból egy sem tudta befejezni a versenyt. Utolsóként Ickx adta fel a versenyt a 12. szakaszon (A szakaszt egy másik korábbi F1-es versenyző, Patrick Tambay nyerte, ez volt az első szakaszgyőzelme – a szerk.), nyolccal a vége előtt.

1988-ban utoljára tűntek fel a Poch-féle Lada Nivák a Dakaron. Visszatértek a ’86-os verzióhoz. A Loïc Peyron/Jean Pierre Jaussaud páros nem látta meg a célt. Jacky Ickx és Christian Tarin a 38. helyen ért be egy látványos borulás után.

Egy kis statisztika

Bár Dakar Rallyt soha nem sikerült nyerni Lada Nivával, két második és egy harmadik hely összejött. A Lada 18 szakaszgyőzelméből 14-et a Nivákkal szereztek (A maradék négyet 1990-1992 között a Lada Samara T3-al).

Dakar Classic

2022-ben tértek vissza a Nivák a Dakarra, ekkor már a Dakar Classic átlagtartó versenyben. Második alkalommal írták ki a klasszikus autók számára ezt a versenyt, a rajtnál 4 Lada Niva volt ott. Mario Jacober és Sladan Miljic még a Lada gyár támogatását is megszerezte. A 115. helyen teljesítették a versenyt. A spanyol Salvador Fernandez Barrientos-Esther Pages Bolibar kettős nem látta meg a célt. Honfitársaik, Marcel Quiros és Artur Aragones szintén nem értek célba. Romain Grabowski és párja Constance Chenard a 105. lett. 2024-ben Marcel Quirosnak már Joan Cairo i Ferrer olvasta az itinert, de nem tudták befejezni a versenyt. Az újonc Matías Rodríguez Martin és Sandra Guasch Panells a 30. helyen zárt.