Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar Rally 2022: Loeb megúszta a büntetést

Dakar Rally 2022: Loeb megúszta a büntetést

Dakar Rally 2022 Loeb
Fotó: ASO/Charly Lopez

Az FIA úgy döntött, hogy nem bünteti meg Sébastien Loeböt, amiért a Dakar Rally hétfői nyolcadik szakaszán elveszítette pótkerekét.

Sébastien Loeb a harmadik időt szerezte meg a BRX Hunter T1+-al a mai szakaszon. Azonban hamar vizsgálat alá került a francia versenyző. Az FIA felügyelői azt vizsgálták, hogy megbüntessék-e Loeböt, amiért eggyel kevesebb pótkerékkel érkezett a célba, mint amennyivel elindult.

Loeb ma defektet kapott, majd elveszítette a pót kerekét a neutralizált zóna előtt. A 2022-es Tereprali Világbajnokságnak a sportszabályzatának az 51.4.1 cikkelye kimondja, hogy „a szervizelés során a járműre szerelt vagy a jármű belsejébe szerelt keréknek el kell érnie a következő szervizparkot/Bivouac-ot vagy a következő távoli szerviz zónát. Semmi esetre sem szabad a kerekeket/gumikat vagy alkatrészeket ezeken a zónákon belül vagy kívül hagyni.”

A felügyelők korábban, január 4-én Antoine Delaporte-ot ötperces időbüntetéssel büntették, mert a 3. szakaszon a tábor mellett hagyott egy kereket. Loeb megúszta az időbüntetést. Loeb és BRX-es csapattársa, Orlando Terranova is csak egy pótkerékkel az autójukban érkezett meg a célba, de a felügyelők csak 10 000 eurós bírságot szabtak ki, amelyből 5 000 euró felfüggesztésre került, ha nem ismétlődik meg hasonló helyzet a csapatnál.

David Richards csapatfőnök kifejtette, hogy nem volt szándákos a kerekek elhagyása, ezzel nem szereztek előnyt. Sőt, versenyzőinek lassabban kellett mennie, mivel nem volt több pótkerekük.

„A 211-es rajtszámú jármű (Loebék – a szerk.) kerékcseréjéről készült videón egyértelműen látszik, hogy a sofőrök a rossz kereket a jármű jobb oldalára szerelték fel. Az abroncs elvesztését ábrázoló fotókon látható, hogy ez a bal oldalon történt, vagyis azon a keréken, amelyik a szervizbe került fel az autóra” – olvasható a felügyelők jelentésében.

„A 221-es autó (Terranova – a szerk.) a szervizben a jobb oldalra szerelt kereket hagyta el. Mindkét esetben úgy tűnik, ez nem a versenyzők hibája volt, hanem azért történt, mert a járműveken túl gyengék voltak a rögzítőhevederek és túl gyengék a karosszériarész rögzítő elemei.”

„Az FIA elismeri, hogy tevékenységei és eseményei hatással vannak a környezetre, és együttműködik az érdekelt felekkel, hogy minimalizálják ezeket a hatásokat és pozitív magatartásra ösztönözzenek. A kerekek és alkatrészek sivatagban hagyása ellentmond az FIA céljainak.”

„A versenyző felelőssége, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a versenyautó megfelel a műszaki és biztonsági követelményeknek. Így gondoskodnia kell arról, hogy a jármű minden alkatrésze megfelelően legyen felszerelve, és növelnie kell a pótkeréktámaszok biztonságát. A kieső pótkerekek potenciális veszélyt jelentenek a nézőkre.”

„A felügyelők azt is megjegyzik, hogy a versenyzőknek nem volt befolyásuk a pótkerekek elvesztésére, ezért nem fognak további lépéseket tenni a versenyzők ellen.”