Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar Rally 2022: Az indulók

Dakar Rally 2022: Az indulók

Dakar 2021 Toyota Gazoo Racing
Fotó: Red Bull

Ismét lesznek magyarok a világ legnehezebb tereprali versenyén Szaúd-Arábiában.

2022. január 01-én összesen 578 jármű vág neki a 2022-es Dakar Rallynak. 149 motor, 21 quad, 97 autó, 58 kamion, 44 T3-as és 61 T4-es jármű indul. A Dakar Classicban 128 autó és 20 kamion indul.

Összesen 209 újonc versenyző indul (ebben benne vannak a Dakar Classicon indulók is). Az Original by Motul kategóriában 34-en indulnak. 60 nő vág neki a sivatagnak. (A fenti számok a 2021. 11. 26-ai állapotot tükrözik.)

Motorosok

A motorosoknál a címvédő Kevin Benavides a Hondától a KTM-hez igazolt. Az osztrák csapathoz egyébként egy MotoGP futamgyőztes is csatlakozik Danilo Petrucci személyében. Az Original by Motul kategóriában ismét megméretetti magát az erdélyi Gyenes Emánuel és a szerbiai Saghmeister Gábor.

Autósok

Itt alaposan átrendeződött a mezőny, miután Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz és Mattias Ekström is az Audihoz igazolt. Az X-raid egyik Mini buggyját így Jakub Przygonski fogja vezetni, míg a másikat Denis Krotov. A Mini egy régebbi változatával indul a motorról autóra váltó Laia Sanz. A Toyota változatlan felállással vág neki a 2022-es Dakarnak. A gyártó felhagyott volna a Dakarral, ha nem jöttek volna a szabályváltozások. A BRX-nél Orlando Terranova kapja a harmadik autót. Tim és Tom Coronel is autót váltott.

Kamionosok

A címvédő Kamaznál ezúttal Ayrat Mardeev nem indulhat. A visszatérő Team De Rooy is egy korábbi Dakar-győztessel erősített. A Big Shock Racingnek régi álma valósul meg azzal, hogy két kamiont indítanak. A MAZ pedig politikai okok miatt nem indulhat, ami szerintük abszurd. Darázsi Zsolt és Szalai Norbert is az SSP csapat egy-egy kamionját fogja vezetni.

A 2022-es Dakar Rally nevezési listája IDE kattintva tekinthető meg.