Skip to content
Főoldal / Dakar 2024 / Dakar 2024: A Suzuki hidrogénmeghajtású prototípussal indul

Dakar 2024: A Suzuki hidrogénmeghajtású prototípussal indul

HySE Dakar 2024
Fotó: Suzuki Italia

A HySE mellett az Overdive Racing lesz a partnerük a projektben.

A Suzuki hisz a diverzifikált mobilitásban, amely közel marad az emberek mindennapi életének igényeihez, azáltal, hogy minden területen egyesíti a technológiákat és megoldásokat: a prototípus autóktól és motorkerékpároktól a következő generációs mobilitásig, a külső motorokig és a sűrített biometán gáz (CBG) gyártásáig Indiában.

A Suzuki a jövőbeli mobilitási stratégiáját 5 pillérre alapozza, olyan pillérekre, amelyek az Ügyfelek vagy potenciális Ügyfelek igényeinek kielégítésén nyugszanak. A villamosítás, a bioüzemanyagok, az akkumulátorok újrahasznosítása, az innovatív start-upok támogatása (pl. az autonóm rendeléskiszállítás, a légtérhasználat és az űrkutatás területén, valamint a „gyenge” polgárok támogatásának eszközei) mellett ott van a hidrogén pillér, amely a Suzuki, a Kawasaki, a Honda, a Yamaha és a Toyota által létrehozott HySE konzorcium létrehozásához vezetett.
A HySE kutatási programjainak gyakorlati megvalósítása is a motorsporton keresztül történik, mégpedig a világ egyik legkeményebb raliversenyén, a Dakaron keresztül.

A HySE (Hydrogen Small Mobility & Engine Technology) a HySE-X1 hidrogénjármű prototípussal indul a 2024. január 5. és 19. között Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő Dakar 2024 „Mission 1000 Challenge” elnevezésű versenyén.

A Mission 1000 a Dakar Future Program egyik kategóriája, amelynek célja, hogy az autógyártókat a következő generációs nulla károsanyag-kibocsátású meghajtási technológiák – például hidrogénmotorok, elektromos vagy bioüzemanyaggal működő hibridek – kifejlesztésére ösztönözze.

A HySE a Mission 1000-ben a HySE-X1 hidrogénjármű prototípussal vesz részt, amelyet a világ legkeményebb motorsporteseményének tartott Dakaron a legkeményebb környezeti körülmények között vezetnek majd, ami kiváló lehetőséget biztosít a hidrogénmotor ilyen körülmények közötti teljesítményének tanulmányozására.
A Dakaron való részvétel a HySE jelenlétének és kezdeményezéseinek népszerűsítését is elősegíti, bővítve a kompakt hidrogénes mobilitás megvalósítását szolgáló globális, ágazatközi hálózat létrehozásának lehetőségeit.

Az eseményen részt vevő HySE-X1 prototípus az Overdrive Racing (a HySE belgiumi székhelyű partner versenycsapata) által épített alvázon alapul, amelyet a hidrogéntartály és az üzemanyagrendszer elhelyezése érdekében módosítottak. A prototípust a HySE által motorkerékpárokhoz kifejlesztett hidrogénmotor hajtja majd, amelyet a szervezet jelenleg kutatási tevékenységei során használ. A hidrogén feltöltését és karbantartását az Overdrive Racing végzi majd.

Kenji Komatsu, a HySE elnöke így nyilatkozott: „Úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Dakar-ralin, amelyről tudjuk, hogy gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkezik. Részvételünk fő oka az, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy kutatásaink eredményeit közérthető módon kommunikáljuk. Emellett az eseményen való részvétellel azonosíthatjuk a lehetséges problémákat, és finomíthatjuk technológiánkat, hogy minél hamarabb megoldjuk a kis hidrogénmobilok létrehozásához szükséges technikai kérdéseket. Reméljük, hogy mindenki keresni fog minket ott és szurkol nekünk!”