Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar 2023: Holland-cseh csata a kamionos győzelemért

Dakar 2023: Holland-cseh csata a kamionos győzelemért

Kees Koolen
Fotó: A.S.O./Frederic Le Floc'h/DPPI

A Kamaz távolmaradásával sokan esélyesek lettek a végső sikerre a legnagyobbaknál.

56 indulót számlál a kamionos mezőny a 2023-as Dakar Rallyn. De nincs közöttük a címvédő Kamaz, erről részletesebben ITT olvashatsz. Egy gyors pillantás a korábbi győztesekre jól mutatja az oroszok hegemóniáját. A 2022-es Dakaron is az első négy helyen ők végeztek. A Kamaz távolmaradásával sok versenyző, aki korábban megszokta, hogy az oroszok utáni pozíciókért küzd, most már favoritnak számít. A győzelemért most a holland és a cseh kamionosok állnak a pole pozícióban.

A 2022-es Dakaron az ötödik és a hatodik helyezést két holland szerezte meg, akik most favorittá léptettek elő. Janus van Kasteren folyamatos javulása (2021-ben hatodik, 2022-ben ötödik) nagy érdeklődést váltott ki, és arra ösztönözte a Team De Rooy vezetőjét, hogy egy dobogós helyezést tűzzön ki célul, de a rutinos veterán Martin van den Brink és fiatal fia, Mitchel is esélyes a diadalra. A hatodikként finiselő Martin van den Brink mindenképpen támaszkodhat a rutinjára.

Egy másik nagy esélyes Kees Koolen (a fenti képen), aki megnyerte az első alkalommal kiírt tereprali-világbajnokságot a kamionosok között. A 2023-as Dakaron az 500-as rajtszámmal fog indulni, ami őt jelöli ki, mint azt az embert, akire figyelni kell. A hollandok Richard de Grootra, Pascal de Baarra és Ben van de Laarra is számíthatnak, mint a dobogóra esélyesek.

A cseh delegáció is lenyűgöző. Martin Macik, aki a legutóbbi öt versenyből négyszer is az első 7-ben végzett (2021-ben negyedik volt), úgy tűnik, hogy a legesélyesebb a győzelemre. Fiatalos külseje már nem tudja elrejteni rátermettségét vagy ambícióját, amely minden eddiginél egyértelműbb, mivel garázsában egy vadonatúj Iveco áll. A cseh Ales Loprais, aki legutóbb, a 2007-es Dakaron állt dobogóra, harmadik lett, szintén a győzelemre hajt. A 2022-es verseny kezdete előtt nem sokkal elhunyt hatszoros győztes Karel Loprais unokaöccse ugyanolyan gyors, mint valaha (2019-ben és 2021-ben ötödik volt), és a Praga kamion volánjánál jogos esélyes sikerre Dammamban. Csehországban a Team Buggyra Racing szurkolói ragaszkodnak ahhoz, hogy Martin Soltys (2021-ben tizedik) és Jaroslav Valtr (2016-ban nyolcadik) is esélyes legyen. Annyi esélyes és olyan kevés dobogós hely…

Szerinted ki nyeri a 2023-as Dakart a kamionosoknál? Szavazni ITT tudsz.