Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar 2023: Debütál a MINI JCW Plus

Dakar 2023: Debütál a MINI JCW Plus

MINI JCW Rally Plus
Fotó: X-raid

Az X-raid is bemutatta a saját T1+ kategóriájú versenyautóját, mellyel jelentős CO2 csökkenést értek el.

Az X-raid járműcsalád tovább bővül: Az X-raid két MINI John Cooper Works Plusszal indul a közelgő 2023-as Dakar Rallyn a T1+ kategóriában. Az új sivatagi versenyautóval az X-raid nemcsak az összesített győzelembe kíván beleszólni, hanem vezető szerepet kíván betölteni a belsőégésű motorral hajtott járművek fenntarthatóságának területén is.

A MINI JCW Rally Plus második generációs HVO üzemanyaggal működik – a biodízel például használt növényi zsírokból és műanyag palackokból készül. Ennek eredményeként az üzemanyag nem áll versenyben az élelmiszertermeléssel, mint a HVO1. Ráadásul a jövőben a motor teljesítményét már nem légszűkítővel, hanem elektronikusan szabályozzák. A HVO üzemanyaggal együtt az X-raid így hatalmas CO2-megtakarítást ér el.

A MINI JCW Rally Plus az összkerékhajtású MINI JCW Rally alapjaira épül, így számos területen megőrzi a MINI-re jellemző megjelenést. Feltűnő külső változások a hosszabb és szélesebb első rész és a szélesebb szárnyak. Emellett a mérnököknek sikerült optimalizálniuk az aerodinamikát, ami javította a fékek és a lengéscsillapítók hűtését.

A T1+ kategóriát 2022-ben vezették be, amely a 4×4-es és a buggy szabályrendszer keveréke. A MINI JCW Rally Plus például összkerékhajtással rendelkezik, amihez szélesebb tengelytáv, nagyobb nyomtáv és nagyobb rugóút párosul. A guminyomásnak a pilótafülkéből történő szabályozhatósága azonban a buggy kategóriának van fenntartva.

A MINI JCW Rally Plus 2022. december 31-én, a 2023-as Dakar prológján fog bemutatkozni versenykörülmények között.

Sven Quandt: „A MINI JCW Rally Plus előremutató projektünkben egyértelműen a fenntarthatóság áll az első helyen. A jövőben a motorsportnak hozzá kell szoknia, hogy fenntarthatóság nélkül nem lesz többé motorsport. Ebből a szempontból egyértelműen szívügyünk volt, hogy a kilencedik MINI-t fenntarthatóbb módon fogjuk üzemeltetni. A HVO-val új területre lépünk a tereprali világ számára, és már alig várom, hogy bemutathassuk a család legújabb tagját, a MINI JCW Rally Plus-t, amely jelentős aerodinamikai változtatásokkal rendelkezik. Véleményünk szerint a HVO üzemanyag fontos kiegészítője a többi alacsony károsanyag-kibocsátású hajtásláncnak – és nem csak a motorsportban. A Dakar nagyon jó platformot kínál ennek az üzemanyagnak a tesztelésére és a tudatosság növelésére.”