Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar 2023: Chicherit nyert, Sainz és Loeb sok időt bukott

Dakar 2023: Chicherit nyert, Sainz és Loeb sok időt bukott

Dakar 2023
Fotó: A.S.O./G.Soldano/DPPI

Az időjárás miatt lerövidítették a 2023-as Dakar Rally harmadik szakaszát. A motorosoknál Sanders vette át a vezetést.

A 2023-as Dakar Rally harmadik szakaszán eredetileg 447 kilométer lett volna a penzum Al Ula és Hail között. A motorosok és az első autósok már a célban voltak, amikor a rosszra fordult időjárás miatt (a helikopterek nem tudtak felszállni) meg kellett szakítani a szakaszt.

A motorosoknál ma debütált az idei versenyre bevezetett idő jóváírás az elsőként indulóknál. Az elsőként induló ha az élen marad kilométerenkét 1,5 mp-t, a második kilométerenént 1 mp-t, a harmadik pedig 0,5 mp jóváírást kaphatott. Mason Klein a maximálisan kapható hat percet majdnem teljesen kapta, 5 perc 52 másodperce jóváírás került a neve mellé. Skyler Howes 3:14-et, míg Sebastian Bühler 2:33-at kapott.

A 2020-as győztes Ricky Brabec bukott a 274. kilométernél, kórházba szállították mivel fájlalta a nyakát. Ezzel számára véget ért a Dakar:

A tegnap még taktikázó Daniel Sanders volt ma a leggyorsabb a GasGassal. Howes lett a második Klein előtt, aki vezet az összetettben.
Gyenes Emánuel 41. helyen finiselt a 2023-as Dakar Rally harmadik szakaszán, ami az Original by Motul harmadik helyént is jelentette. Saghmeister Gábort a 114. helyen rangsorolták.

A quadosoknál ismét Alexandre Giroud bizonyult a legjobbnak, tovább növelve előnyét az összetettben.

Az autósoknál Sábastien Loeb kálváriája tovább folytatódott. Már a 26. kilométernél megállt szerelni. Carlos Sainznak is meg kellett állnia, a spanyol közel egy órát kapott a mai szakaszgyőztestől.
A CP3-nál, ahol megszakították a versenyt a tegnap rengeteg időt veszítő Guerlain Chicherit állt az élen. Henk Lategan a második a Toyotával megelőzve Orlando Terranovat. Összetettben a ma 20 percet kapó Nasser Al-Attiyah átvette a vezetést Yazeed Al Rajhi előtt. A harmadik helyre Stéphane Peterhansel jött fel, ezzel ő az Audi legjobbja.

LW Protoban (T3) Austin Jones diadalmaskodott, honfitársa Seth Quinteiro előtt.
SSV-ben (T4) Marek Goczal sorozatban másodszorra bizonyult a legjobbnak, azonban kapott egy 2 perces büntetés, így végül második lett. Az újonc Cristiano Batista első szakaszgyőzelmét szerezte.

A kamionsoknál ismét Martin Macik bizonyult a leggyorsabbnak, összetettben továbbra is honfitársa, Ales Loprais az élen.

Dakar Rally 2023 állása a harmadik szakasz után:

Motorosok: 1. Sanders 2. Klein+4:04 3. K. Benavides +6:53 … 36. Gyenes +02:18:05 … 117. Saghmeister +10:14:02
Autósok: 1. Al-Attiyah 2. Al Rajhi +13:20 3. Peterhansel +20:45