Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar 2023: Az első információk

Dakar 2023: Az első információk

Dakar
Fotó: ASO/Charly Lopez

Információk az útvonalról és a szabályváltozásokról.

Új útvonalon száguld majd a mezőny a negyedik alkalommal Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő viadalon 2022. december 31. és 2023. január 15. között. Az útvonal a Vörös-tenger partjaitól egészen az Arab-öböl homokjába vezeti majd Dammámba a pilótákat. A mezőny három napot fog az Empty Quaterben (Üres Negyed) tölteni.

A 2023-as Dakar Rallyt a hosszúság jellemzi. 14 szakasz szerepel a programban, plusz a prológ. Az útvonal 70 %-ban új lesz. Az elmúlt éveknél tartalmasabb lesz a verseny. A szelektív szakaszok túlnyomó többsége megközelíti a 450 kilométert. Az összekötő szakaszok rövidebbek lesznek és a napi célok közelebb lesznek a bivouachoz. A mért szakaszok összesen közel 5000 kilométert tesznek ki, ami 2014 óta a leghosszabb versenytávot jelenti.

A Dakar Rally mezőnye már megismerkedett az Empty Quaterrel, de ennek a hatalmas sivatagnak csak egy elenyésző részét tárták fel a korábbi szakaszok. Most mélyebben megismerhetik az indulók ezt a régiót, a három nap során egy maratoni szakasz is lesz itt.

Ne kövesd az előtted lévőt

A legtöbb szelektív szakasz útvonalát egy többé-kevésbé hosszú szakaszon két részre osztják, az A és B útvonalak itinerei véletlenszerűen kerülnek kiosztásra. Azok a versenyzők, akik kísértést éreznek arra, hogy gondolkodás nélkül kövessék előttük haladókat, fennáll annak a veszélye, hogy kihagynak útvonal pontokat, és így súlyos büntetést kapnak.

Időkompenzáció a motorosoknál

A motorosoknál az elmúlt években megfigyelhető volt egy jojó hatás. Aki megnyerte a szakaszt, másnap általában sok időt vesztett, mivel ő indult elsőként és csak magára hagyatkozhatott a navigációban. A szakaszgyőzelmet sokan már olyan mértékű hátránynak tekintették, hogy inkább lemondtak róla, nehogy másnap kvázi elkerülhetetlen időveszteségnek tegyék ki magukat. Ebben az évben időkompenzációt ítélnek oda.

Digitális itiner mindenkinek

Az elmúlt években fokozatosan bevezetésre került a digitális itiner. Előbb az autósoknál és a motorosoknál, majd az elit kategóriájú motorosoknál. 2023-tól már az összes kategória összes indulója digitális itinert kap.

Dakar Rally 2023 útvonal Fotó: ASO