Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar 2022: Több versenyző is koronavírusos

Dakar 2022: Több versenyző is koronavírusos

Erik van Loon
Fotó: A.S.O./DPPI/F.Gooden

Több versenyző is a pozitív tesztje miatt kénytelen kihagyni a szaúdi versenyt.

A hét elején már beszámoltunk róla, hogy Giniel de Villiers indulása a 2022-es Dakaron veszélybe került miután pozitív lett a tesztje. A dél-afrikai versenyző végül az utolsó pillanatban fel tudott mutatni egy negatív tesztet, így részt vehet a versenyen.

A szintén dél-afrikai Kirsten Landman is pozitív tesztet produkált. A KTM-mel versenyző hölgy nem áll rajthoz januárban Szaúd-Arábiában. Landmannak a 2021-es volt az első Dakarja, azt az 55. helyen fejezte be, a hölgyek között pedig a harmadik lett.
„Azt hiszem, ez volt a sorsom – de enyhén szólva is összetöri a szívem” – mondta a KTM versenyzője. „Erőssebben fogok visszatérni. 2023-ban ott leszek a rajtnál, és akkor gondoskodom arról, hogy célba érjek.”

Quaddal háromszor végzett az első háromban Jeremías González Ferioli. Az argentin versenyzőnek is pozitív lett az utazás előtti tesztje. 2022-ben a South Racing Can-Amjével indult volna az SSV kategóriában.

Erik Van Loon (a fenti képen 2020-ban) tesztje is pozitív lett, mielőtt Szaúd-Arábiába indult, ezért nem tudott elutazni Dzsiddába, ahol szombaton kezdődik a Dakar Rally. Ez különösen fájó lehet számára, hiszen ő is megkapta az új T1+-os Toyota Hiluxot, amivel sok felkészülési versenyen indult, így nagy előnyhöz jutott azokkal szemben, akik még nem az új szabályok szerinti autókkal versenyeztek.

Az a Bernhard ten Brinke fogja vezetni az autóját, aki a Toyota gyári csapatának egyik tartalék versenyzőjeként volt megjelölve arra az esetre, ha valaki nem tudna indulni.
„Erik pozitív tesztjének köszönhetően lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek a 2022-es Dakaron. Minimális felkészüléssel mindent megteszek, hogy egy sikeres Dakar legyen Sebastien Delaunay navigátorral. Minden jót kívánok Erik van Loonnak, és szeretném megköszönni ezt a lehetőséget” – írta a közösségi médiában ten Brinke.

Téo Calvet a Buggyra Racing Tatra kamionját vezetve debütált volna a Dakaron januárban. Karácsony előtt azonban elesett az erdőben futás közben és megsérült a csuklója. Ezt még egy speciális gipszel meg tudták volna oldani, de most a francia versenyző is elkapta a koronavírust és lázasan fekszik otthon.