Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar 2022: Az első információk

Dakar 2022: Az első információk

Dakar 2021 Carlos Sainz
Fotó: Red Bull

Elérhető az útvonal és néhány egyéb változás a 44. Dakar Rally-ról.

A 44. Dakar Rally-t 2022. január 2-14. között rendezik Szaúd-Arábiában. Hailban kezdődik a verseny. Elsején egy prológ lesz, majd másnap az első szakasz. Nyolcadikán Rijádban lesz a pihenőnap. A cél Dzsiddában lesz. Az útvonal délkeleti irányba halad, a mezőny felfedezi az Üres Negyedet (Empty Quarter), mely egy Franciaország méretű terület, ahol bőven vannak dűnék. Az útvonal 80 %-ban lesz új.

Fotó: dakar.com

Az elektronikus itinert a 2022-es Dakaron már az autóknál, az SSV-ben és kamionosoknál mindenki meg fogja kapni. A motorosoknál és a quadosoknál csak az elit versenyzők kapják meg majd.

2022-től lesz egy új kategória, a T1-E, ami az alternatív hajtású járműveknek lesz kiírva. A szervezők célja, hogy 2030-ban már csak kizárólag alternatív hajtású járművek induljanak, a #DakarFuture terv részeként.
A T1 kategóriában a 4X4-es autók szélesebbek lehetnek és szélesebb gumikat használhatnak, valamint nagyobb rúgó út lesz engedélyezve számukra. A buggy-knak viszont csökkentik a motor teljesítményét, hogy ezzel is kiegyenlítettebb legyen a verseny a két különböző típusú jármű között.

A tavalyi sikeres debütálás után, folytatódik a Dakar Classic is.