Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar 2022: Al-Attiyah időbüntetést kapott

Dakar 2022: Al-Attiyah időbüntetést kapott

Nasser Al-Attiyah
Fotó: Red Bull

A hétfői szakaszon a kerékcsere után a már mozgó autóban csatolták be öveiket navigátorával.

A 2022-es Dakar Rally hétfői, nyolcadik szakaszán Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel kerékcseréjéről a közösségi médiába felkeült videón a felügyelők azt állapították meg, hogy túl gyors volt ahhoz, hogy a versenyzők megfelelően becsatolhassák a biztonsági öveiket. Bekérték a belsőkamerás felvételeket, hogy ellenőrizzék az esetet.

A videó (lent) azt mutatja, hogy Al-Attiyah megállt a 8. szakaszon, hogy kereket cseréljen, összehasonlítva Bahrain Raid Xtreme-s riválisával, Sébastien Loebbel.

A felügyelők arról számoltak be, hogy „miután beszállt a járműbe, a sofőr sebességbe kapcsolt és elindította a járművet. Továbbá a videón látható, hogy a versenyzők 1 perc 45 másodpercig a biztonsági övek megfelelő becsatolásával voltak elfoglalva. Egy rövid ideig a navigátor még a kormányt is fogta, hogy a vezetőnek lehetősége legyen becsatolni a biztonsági övet”.

Ez sérti a Tereprali Világbajnokság Sportszabályzatának 48.1. cikkelyét, amely kimondja: „Ha egy jármű mozgásban van bármely típusú szelektív szakaszon, a stop állomásig a versenyzőknek a homologizált bukósisakot, minden szükséges biztonsági ruházatot és az L. függelék III. fejezetének – Vezetői felszerelések – az eszköz gyártója által előírtaknak megfelelően használni, és a biztonsági öveket megfelelően be kell kötni.”

A felügyelők úgy ítélték meg, hogy a katari-francia páros nemcsak hogy nem lépett fel biztonságosan, hanem viselkedése következtében időt is nyert, ezért szükséges az időelőnyt is kompenzáló időbüntetés. Ezért öt perc büntetést írtak a hétfői eredményéhez.

Al-Attiyah így 34 perc 5 másodperc előnnyel vezet Loeb előtt.