Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar 2022: Al-Attiyah felfüggesztett kizárást kapott

Dakar 2022: Al-Attiyah felfüggesztett kizárást kapott

Al-Attiyah Dakar 2022
Fotó: Red Bull

A hétfői szakaszon nem csatlakoztatták az adatgyűjtőt az áramforráshoz, amiért pénzbírságot és felfüggesztett kizárást kapott.

Miután a 201-es számú autó (Nasser Al-Attiyah) megérkezett a hétfői szakasz bivouacjához, a Magneti Marelli adatgyűjtőiért felelős FIA technikai delegált asszisztens a csapathoz ment, hogy összegyűjtse az adatokat. Odaérve a csapat arról tájékoztatta, hogy elfelejtették csatlakoztatni az adatgyűjtő tápegységét, mielőtt az autó reggel elhagyta a bivouacot. Következésképpen az FIA adatgyűjtő nem rögzített adatokat, így nincs mód annak ellenőrzésére, hogy a turbó nyomás nem haladta-e meg a 2022. évi FIA Tereprali Sport Szabályzatának VIII. függelékében meghatározott értékeket.

A Toyota Gazoo Racing részéről Jean-Marc Fortin elmondta a felügyelőknek, hogy egy egyszerű hiba történt. A szerelő elfelejtette csatlakoztatni az adatgyűjtőt az áramforráshoz. Az adatgyűjtőt minden este lehúzzák az áramforrásról biztonsági okokból. Fortin az elkövetkező napokban személyesen fogja ellenőrizni, hogy csatlakoztatva legyen az adatgyűjtőhöz az áramforrás.

A felügyelők ezért 5000 eurós büntetésben részesítették őket, amit 48 órájuk van befizetni. Továbbá kizárták Al-Attiyahot a 2022-es Dakar Rallyból, amely a 2022-es Dakar Rally végéig felfüggesztésre kerül, amennyiben a 201-es számú autóval versenyző páros nem követ el további hasonló jellegű szabálysértést ebben az időszakban.