Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Dakar 2021: Sainz és Price nyerte az első szakaszt

Dakar 2021: Sainz és Price nyerte az első szakaszt

Dakar Rally 2021 első szakasz Sainz
Fotó: DPPI/F.Gooden

Az első szakasz nagy vesztese a motorosoknál a címvédő volt, az autósoknál Al-Attiyah, akinek hátránya 10 percnél is nagyobb.

A 2021-es Dakar Rally első szakaszát Dzsidda és Bisha között rendezték, egy 277 kilométeres szelektív várt az indulókra, amin a versenyzők szerint nehéz volt a navigáció.

A motorosoknál a nap nagy vesztese a címvédő Ricky Brabec, aki csapattársával, Joan Barreda Borttal együtt eltévedt a szakasz elején (videón az eset). Előbbi15 percnél, utóbbi 18 percnél is több hátrányt szedett össze. A Honda napját Kevin Benavides mentette meg, aki második lett ma. A kétszeres Dakar-győztes Toby Price nyerte az első szakaszt a KTM-mel, még úgy is, hogy a cél előtt egy kicsit eltévedt. A harmadik csapattársa, Matthias Walkner lett.

Gyenes Emánuel a 36. idővel teljesítette a 2021-es Dakar első szakaszát. Az Original by Motul kategóriában két perc előnnyel nyert az olasz Gerini előtt.
Saghmeister Gábor a 90. helyen ért be.

A quadosoknál a francia Giroud közel három perc előnnyel nyert Enrico előtt.
Az SSV-ben sokáig Kris Meeke állt az élen, de a szakasz végén gondjai támadtak és még nem ért be. Cristina Gutiérrez nyert, ez az első női szakaszgyőzelem Jutta Kleinschmidt 2005-ös sikere után.

Kettős Mini siker az autósoknál, bajban a kamionosok címvédője

Az autósoknál Nasser Al-Attiyah 12 és fél perc hátrányt szedett össze. Kettős Mini siker született, Carlos Sainz 25 másodperccel volt gyorsabb Stéphane Peterhanselnél. Martin Prokop lett a harmadik már három perc feletti hátránnyal.

A tavalyi első szakaszt megnyerő litván Vaidotas Zala most is jól kezdett 71 km után még vezetett, a szakasz végén sok időt vesztett, 44 perc hátránnyal ért be. Sébastien Loeb 24 perc lemaradással a 21. lett miután volt három defektje.
A Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős a 135 km után a 42. helyen állt. Utána megálltak technikai probléma miatt.

A kamionosoknál Sotnikov nyert. Loprais lett a második megelőzve Shibalovot. A címvédő Karginovnak nem indult jól a verseny, másfél órát szerelte a Kamazt. A Fazekas Károly-Horn Albert-Csákány Péter trió a 16. helyen ért be. A Darázsi Zsolt vezette egység 177 km után a 35. pozícióban állt, utána vélhetően Meekenek álltak meg segíteni.

A cikket később frissítjük még az eredményekkel.

Dakar Rally 2021 állása az első szakasz után:

Motorosok: 1. Price 2. K. Benavides +00:23 3. Walkner +01:12
Autósok: 1. Sainz 2. Peterhansel +00:08 3. Prokop +02:59
Kamionosok: 1. Sotnikov 2. Loprais +07:35 3. Shibalov +07:44