Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Dakar 2021: Prokop buggy-ra vált?

Dakar 2021: Prokop buggy-ra vált?

Küzdelmes hónapokon van túl, de Serradori sikere inspirálja.

Martin Prokop 2020-as Dakarja már majdnem az októberi Marokkó Rallyn véget ért, amikor egy hatalmasat bukott. A navigátora megsérült, az autó megsemmisült. Az is felmerült, hogy Prokop nem indul a 2020-as Dakaron. Végül mégis az indulás mellett döntött, Viktor Chytka diktálta az itinert.

A csapat kálváriája tovább folytatódott Szaúd-Arábiában, ahol Martin Kolomy bukott a shakedownon, megsérült, így nem is tudott rajthoz állni. Ezzel Prokop hátvéd nélkül maradt.

A pályák is jobban kedveztek a buggy-knak – erre Nasser Al-Atiyah is többször felhívta a figyelmet. Martin Prokop végül a 12. helyen teljesítette az első Dakart a Közel-Keleten, ezzel nem érte el a célját, ami a top 5 volt.

„Gyakran úgy érkeztünk a célba, hogy azt éreztük jól mentünk, de az idő nem volt jó. Ezért nem látom sikeresnek az idei Dakart. Tavaly rettentően boldogok voltunk a célban. Valószínűleg előnyükre fog válni a mostani kudarc, hiszen motiválni fog minket. Fel kell készülnünk a következő itteni Dakarra.”-kezdte Prokop.

Mathieu Serradori a Century CR6-tal az első privát versenyző lett 1988 óta, aki szakaszt tudott nyerni az autósoknál. A 2020-as Dakar nyolcadik szakaszán sikerült a leggyorsabbnak lennie. Ez Prokop figyelmét sem kerülte el: „Amikor elment mellettünk elképesztő volt látni, hogy mozog az autó. Mint kés a vajon, úgy ment át a sivatagon.”

https://www.instagram.com/p/B6_GYjWIS4b/

Prokop hamarosan Johannesburgba látogathat, ahol a Century CR6 buggy-k készülnek.
„Serradori és a csapata meghívtak, hogy próbáljam ki a buggy-t. Azt mondták a műhely mögötti dűnéken végtelenek a lehetőségek. Tehát valószínűleg élni fogunk az ajánlattal és hamarosan Dél-Afrikába utazunk.”

„A Dakar szervezőinek és az FIA-nak a feladata, hogy a szabályokat egyenlőbbé tegyék. Az egyik kategória nem lehet gyorsabb mint a másik. (Itt az 4WD autók és buggy-k közötti különbségre utalt – a szerk.) Azt hiszem már elég öreg vagyok ahhoz, hogy 3-4 évet egy buggy fejlesztésével töltsek. Serradori csapata is azt mondta, hogy négy évükbe telt a buggy fejlesztése.”

Amennyiben elnyeri Prokop tetszését a Century Racing által fejlesztett buggy, könnyen lehet, hogy a 2021-es Dakaron már egy ilyennel láthatjuk a Ford helyett.