Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Dakar 2021: Holtverseny a prológon

Dakar 2021: Holtverseny a prológon

Dakar 2021: Holtverseny a prológon
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A 2021-es Dakar Rally egy 11 kilométeres szakasszal vette kezdetét, ahol az autósoknál rögtön ketten azonos időt autóztak.

A motorosoknál a címvédő Ricky Brabec érte el a legjobb időt, hat másodperccel bizonyult jobbnak csapattársánál, Joan Barreda Bortnál. A harmadik időt a KTM újonca Daniel Sanders érte el.
Gyenes Emánuel a 33. helyen kezdett 1 perc 3 másodperc hátránnyal. Az Original by Motul kategóriát megnyerte. Saghmeister Gábor a 82. helyen (+3:36) teljesítette a prológot.

A quadosoknál közel álltunk hozzá, hogy holtverseny legyen prológon. Végül Alexandre Giroud diadalmaskodott egy másodperc előnnyel.
Kris Meeke rögtön egy győzelemmel debütált a Dakaron az SXS kategóriában.

Az autósoknál sokáig úgy tűnt négyes Toyota sikerrel kezdődik a 2021-es Dakar Rally. De aztán a Dél-Afrikai Brian Baragwanath a Century Racing buggy-jával ugyanúgy 5 perc 48 másodperces időt autózott, mint Nasser Al-Attiyah, így lett holtverseny a prológon. A harmadik helyet a végső győzelemre áhítozó Yazeed Al-Rajhi szerezte meg, Jakub Przygonski és Bernhard Ten Brinke előtt.

Orlando Terranova lett a legjobb minis a hatodik helyen. A címvédő Carlos Sainz a 28. lett 36 másodperc hátránnyal, csapattársa, Stéphane Peterhansel a 14. lett 19 másodperces lemaradással.
Az újonc Bahrain Raid Xtreme versenyzői közül Sébastien Loeb a 10., míg Nani Roma a 15. idővel kezdett.

Az egyetlen magyar autós egység, a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős 1 perc 38 másodperccel maradt el a leggyorsabbaktól az Opel Grandland X-el. Ez az 52. helyet jelentette számukra.

Romain Dumas számára ismét nem indult jól a Dakar (tavaly az első szakaszon éget ki a buggy-ja), egyből több mint 6 percet kapott 11 kilométeren, amivel az utolsó lett.

A kamionsoknál kettős MAZ siker született Siarhei Viazovich és Aliaksei Vishneuski révén. Martin Macik lett a harmadik. A legjobb kamazosként Anton Shibalov végzett negyedikként.
A Fazekas Károly-Horn Albert-Csákány Péter egység is teljesítette a prológot a 44 helyen. Hátrányuk 11 perc 40 másodperc. A Darázsi Zsolt vezette PH Sportos kamion a 29. időt érte el. Hátránya 2 perc 42 másodperc.

A 2021-es Dakar Rally első szakasza vasárnap Dzsidda és Bisha között lesz. 622 kilométer lesz az össztáv, amiből 277 lesz a mért szakasz. Kövesd velünk a történésekét ITT.